SAS-Zomerschool55+


8 tot en met 26 juli 2024

SAS-Zomerschool55+ biedt dit jaar voor de vijftiende keer tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Het is een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten of nieuwe dingen uit te proberen of iets te doen waar je alleen niet aan toe komt, zoals een ochtend lekker schrijven.

Dit jaar staan er weer drie schrijfworkshops op het programma. Inschrijven kan vanaf 11 mei.

Informatie:


Locatie:

diverse locaties meestal in

de gemeente ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

variabel, vanaf 5 euro

Expositie 'Dichter op de koffie'


tot en met 5 februari 2024

Vanaf 22 januari tot en met  5 februari bent u van harte welkom op de expositie van ‘Dichter op de koffie’, het poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Biechten Actieve Senioren (BAS) plaatsvindt.

Voor de expositie selecteerden de cursisten elk twee gedichten uit eigen werk. De expositie omvat achttien korte gedichten met bijvoorbeeld een waarneming, een gedachte, een herinnering, een vraag of een wens.

Een paar leesminuten brengen u steeds in een andere belevingswereld. Kijk door de ogen van de dichters en kom genieten van de zeggingskracht van poëzie.

Het gebouw ‘De Biechten’ is dagelijks vanaf 9.00 uur geopend.

Mocht u meer willen weten over dit project lees dan hieronder de aankondiging van de presentatie op dinsdagmiddag 30 januari.

Informatie:


Locatie:

BAS – SCC De Biechten

Vincent van Goghlaan 1

5246 GA Rosmalen

Prijs:

toegang vrij

Voor informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Presentatie 'Dichter op de koffie'met expositie en schrijfworkshop


30 januari 202413.30 - 14.30 uur of 13.30 - 16.00 uur

Op dinsdagmiddag 30 januari bent u van harte welkom op de presentatie van ‘Dichter op de koffie’, een poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Biechten Actieve Senioren (BAS) plaatsvindt. De zaal is open om 13.15 uur.

Programma: de middag begint met een korte presentatie van het project. De dichters lezen voor uit eigen werk en er is tijd voor vragen en gesprek over de zin van samen schrijven. Na de pauze kunt u op uw gemak de expositie bekijken of meedoen aan de schrijfworkshop ‘DICHTEN IS OPENEN’.

Tijdens de schrijfworkshop volgt u een beproefd én ‘lekker’ recept. U leest samen met een andere bezoeker de expositie-gedichten. Door regels te selecteren en eigen regels toe te voegen ontstaan er als vanzelf nieuwe gedichten. We sluiten af met een spannende voorleesronde: dichten is openen. U kunt bij aanvang van de middag aangeven of u meedoet aan de schrijfworkshop. Vol is vol.

Informatie:


Locatie:

BAS – SCC De Biechten

Vincent van Goghlaan 1

5246 GA Rosmalen

Prijs:

toegang vrij

Voor informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Schrijfworkshop 'Thuis'


donderdag 25 januari 202414.00 - 16.00 uur

‘Thuis’ is het thema van de Poëzieweek 2024. Thuis? Is dat een huis? Een plek? Een gevoel? Is dat bij iets of iemand? Wat is thuis voor jou? Neem pen en papier en doe mee.

In deze workshop lezen we gedichten waarbij thuis inhoud én vorm krijgt. Ze brengen je ideeën om over jouw thuis te schrijven; in geur en kleur, met kraak en smaak.

Onze woorden samen laten je, tijdens de voorleesronde, in taal meebeleven wat thuis kan zijn. Misschien klinkt er muziek, is de deur op slot en ligt er een mat waarop in krulletters staat: WELKOM.

Aan het eind van de workshop kun je jouw gedicht meenemen in een papieren lijstje voor thuis of meegeven om te exposeren in Huis73.

Er is plaats voor acht deelnemers.

Informatie:


Locatie:

Huis73

Hinthamerstraat 72 – 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

15,43 euro p.p.

Programma SAS-Zomerschool55+


17 juli t/m 4 augustus 2023

SAS-Zomerschool55+ biedt elk jaar tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Een mooie gelegenheid om nieuwe dingen uit te proberen. Of iets te doen waar je alleen niet aan toe komt, zoals een dagdeel lekker schrijven binnen of buiten met een uitnodigende opdracht.

Hieronder zie je welke drie schrijfworkshops op het programma staan. Inschrijven kan vanaf 20 mei.

Informatie:


Locatie:

op verschillende plaatsen

vooral in de gemeente ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

variabel, vanaf 5 euro

Voor informatie en inschrijving:

SAS Zomerschool

Schrijven met Dichter op de koffie


dinsdag 1 augustus 202310.00 - 12.30 uur

Vandaag geen was, maar gedichten aan de lijn. We lezen in deze workshop werk van dichters uit alle windstreken. In elk van die gedichten zit kleur, want zoals K. Schippers (1936 – 2021) al dichtte: ‘Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.’

De gedichten gaan over de kleine en grote dingen van het leven. Ze nodigen je uit tot zelf schrijven en wie weet ook tot voorlezen. Je maakt kennis met een vaste en een vrije dichtvorm.

Dichten is bij ‘Dichter op de koffie’ een manier om je geest lenig te houden. Bovendien geeft schrijven goede zin. Probeer het uit. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig. Iedereen met zin in taal is van harte welkom.

P.S.: Het ligt in de bedoeling komende winter samen met Stichting BAS de cursus ‘Dichter op de koffie’ aan te bieden in SCC De Biechten.

Informatie:


Locatie:

Sociaal Cultureel Centrum “De Biechten”
Vincent van Goghlaan 1
5246 GA Hintham – ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

7 euro

Voor informatie en inschrijving:

SAS Zomerschool

Schrijven op de Volkstuin


donderdag 27 juli 202310.00 - 12.30 uur

Welkom op volkstuinencomplex in de Maaspoort, waar ongeveer zestig tuinen zijn. Elke tuin is anders. Er groeien groenten, bessen, noten. Er bloeien bloemen en kruiden. Vogels, vlinders en knaagdieren kennen de volkstuin. En schrijvers natuurlijk ook.

Het boek ‘Tuin in de branding’ is in deze workshop onze inspiratiebron. Daarin bundelde een groep schrijvers verhalen, liedjes en verzen die men ooit, onder welluidende pseudoniemen, schreef voor het clubblad van een volkstuinencomplex.

Dwaal met een uitnodigende schrijfopdracht langs de zomertuinen. Kies een plek en schrijf vanuit waarneming, herinnering en verbeelding.

Volg je eigen schrijfpad. Wordt het een kort verhaal, een gedicht of een brief? Aan jou de keus. We sluiten af met een voorleesronde, waardoor je de volkstuin door andere schrijversogen ziet.

Deze workshop in de buitenlucht is bedoeld voor mensen met schrijfervaring. Goed om te weten: het meubilair en het sanitair op de volkstuin zijn eenvoudig.

Informatie:


Locatie:

Volkstuinvereniging Maaspoort
tegenover Wasweg 1
5235 AK ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

7 euro

Voor informatie en inschrijving:

SAS Zomerschool

Schrijven bij gedichten van Judith Herzberg


dinsdag 25 juli 202310.00 - 12.30 uur

Schrijfster Judith Herzberg (1934) staat persoonlijk niet graag in de belangstelling, maar haar gedichten verdienen zeker je aandacht. Haar eerste bundel stamt uit 1963 en vorig jaar kwam haar nieuwste uit: ‘Sneller langzaam’.

In de workshop maak je kennis met haar gedichten die, vaak licht van toon en raak geformuleerd, over allerlei zaken gaan die de ouder wordende mens zeker zal herkennen. Mijn favoriet uit een reeks van elf: ‘Het tierlantijnse schrijven / is je nog wel gegund / terwijl je niet meer / kopjeduikelen kunt.’ uit de bundel ‘Het vrolijkt’.

De gedichten van Judith Herzberg gaan in deze workshop vergezeld van korte opdrachten, die je uitnodigen tot waarnemen, denken en schrijven. Elke schrijfronde besluiten we met een voorleesronde om van te leren en te genieten.

Informatie:


Locatie:

HEVO – De Ontmoeting
Tulpstraat 2-4
5241 XV Rosmalen

Prijs:

7 euro

Voor informatie en inschrijving:

SAS Zomerschool

Presentatie en expositie Dichter op de koffie


tot 14 februari 2023

Op dinsdagochtend 31 januari 10.00 is het zover: de cursisten van ‘Dichter op de koffie’ presenteren hun gedichten tijdens de Poëzieweek.

Programma presentatie 10.00 – 12.30 uur:

Na een korte inleiding over het project ‘Dichter op de koffie’ lezen cursisten voor uit eigen werk. Daarna is de expositie officieel geopend en heb je de mogelijkheid deel te nemen aan de schrijfworkshop die bij de expositie hoort.

De schrijfworkshop ‘Dichten is openen’ doet je ervaren hoe er van de expositie-gedichten weer nieuwe gedichten komen. Laat je verrassen en ga samen met een andere bezoeker op ‘dichterspad’. De workshop sluit af met een voorleesronde. Eindtijd: 12.30 uur.

De expositie van de gedichten is tot 14 februari te zien in het gebouw ‘De Ontmoeting’. Je bent van harte welkom op de presentatie op 31 januari of later ook alleen om de expositie te bezoeken. Kijk voor de openingstijden op de website van Hevo.

Het project ‘Dichter op de koffie’, de cursus en de expositie, vindt plaats met steun van seniorenvereniging Hevo Rosmalen.

Informatie:


Locatie:

HEVO – De Ontmoeting
Tulpstraat 2-4
5241 XV Rosmalen

Prijs:

gratis

Schrijfworkshop ‘Zin aan Sint-Jan’ 


25 september 2022  14.00 - 16.00 uur

Deze schrijfworkshop is onderdeel van het jaarlijks terugkerend Poëziefestival ZIN AAN! dat op zondagmiddag begint om 13.00 uur en tot 18.00 uur duurt.

De Sint-Jan is in deze schrijfworkshop de weg naar je zintuigen, hoofd en hart. Met de uitnodigende opdracht en voorzien van pen en papier ga je op pad. Als je wilt, kun je ook je smartphone of verrekijker meenemen. In of rondom de Sint-Jan verzamel je indrukken, beelden en woorden, voor verhalende of dichterlijke zinnen.

Terug in de workshopruimte is het tijd voor experiment. Welke indruk wil je omzetten in tekst? Vanuit wie of wat schrijf je? Welke vorm past? Probeer uit en verras jezelf met jouw waarneming of herinnering, een kritische vraagzin, een sprekend luchtboogbeeld of een sms’je naar ‘ut engelke’.

Meteen na afloop van de workshop start het Open Podium. Je bent uiteraard welkom als luisteraar, maar ook als voorlezer van je verse Sint-Jan-zin(nen). De zinnen van alle deelnemers samen vormen een schets van de Sint-Jan op zondagmiddag 25 september 2022.

Het hele festivalprogramma is te bekijken op: ZIN AAN! – poëziefestival | zondag 25 september 2022 | Huis73 (op-shop.nl) Lees daar ook de informatie over de dichtwedstrijd in het kader van 800 jaar Sint-Jan. Inzenden kan tot 4 september.

Informatie:


Locatie:

Huis73

Hinthamerstraat 72 – 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

5 euro voor leden

7.50 euro voor niet leden

Publieksprijs: stem op jouw favoriete ode


t/m 23 september 2022

Eind vorig jaar realiseerde de Stichting IK STA VOOR Vrede, Vrijheid & Vriendschap het project Ode aan de Paradebomen. Het was een uitnodiging aan iedereen om op een dichterlijke manier afscheid te nemen van de karakteristieke kastanjebomen die werden gekapt en gerooid.

Een vakjury koos in november de winnende gedichten en nu is het publiek, ben jij aan de beurt. Kom alle 186 mooi vormgegeven gedichten lezen en stem op jouw favoriet. Op 25 september wordt het winnende gedicht bekend gemaakt.

Informatie:


Locatie:

Huis73

Hinthamerstraat 72 – 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Schrijfworkshop ‘Dichter op de koffie’ 


12 september 2022  14.00 - 16.00 uur

Voor ouderen uit Utrecht met zin in taal.

Op deze maandag geen was, maar gedichten aan de lijn. We lezen werk van dichters uit alle windstreken. De gedichten gaan over de kleine en de grote dingen van het leven. Ze nodigen je uit tot zelf schrijven. En wie weet ook tot voorlezen.

Dichten is in deze workshop een middel tot expressie en ontmoeting. Probeer het uit. Schrijfervaring mag, maar hoeft niet. Je bent van harte welkom.

De workshop is in opdracht van DOCK Utrecht voor het Ouderencafé in Overvecht.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Er is plaats voor 10 deelnemers.

Informatie:


Locatie:

Ouderencafé DOCK

Buurtcentrum de Jager

Teun de Jagerdreef 1

3561 JK Utrecht

Prijs:

gratis toegankelijk

Voor meer informatie:

Nadja van Kessel, sociaal makelaar Overvecht

nvkessel@dock.nl of 06-599 16 563

bereikbaar op ma/di/do/vr

SAS-Zomerschool55+ 2022


25 juli t/m 12 augustus 2022

SAS-Zomerschool55+ biedt tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Een mooie gelegenheid om nieuwe dingen uit te proberen. Of om iets te doen waar je alleen vaak niet toe komt, zoals een ochtend lekker schrijven met een uitnodigende opdracht.

Er staan deze zomer drie schrijfworkshops op het programma:

  • 28 juli in de Maaspoort, Wijkcentrum de Schans: haiku schrijven;
  • 2 augustus Schrijven in de Jeroen Bosch Tuin;
  • 9 augustus in Rosmalen, de Ontmoeting: schrijf een natuurgedicht.

Het hele programma is te bekijken op https://www.saszomerschool.nl/activiteiten_Den-Bosch

Een programmaoverzicht op papier is bij Huis73 en bij andere organisaties af te halen.

Informatie:


Locatie:

diverse locaties in de
gemeente ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

vanaf 5 euro per activiteit

Voor meer informatie en inschrijven:

https://www.saszomerschool.nl/activiteiten_Den-Bosch

Exposities: live en online


tot 15 mei 2022

Ter gelegenheid van de Poëzieweek exposeert Dichter op de koffie ‘s-Hertogenbosch het werk van deelnemers in Wijkcentrum ‘De Slinger’ en online:

  1. Beeldgedichten bij foto’s 100 jaar Muntel. Open op 4, 5, 6 februari en 11, 12, 13 februari en 18, 19, 20 februari gedurende de middag van 14.00 – 17.00 uur;
  2. Prikbordgedichten bij de koffie- en leestafel beneden. Open op werkdagen, te zien tot en met 15 maart;
  3. Online tot 15 mei de presentatie van gedichten van de huidige cursusgroep op www.sasdenbosch.nl.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:

niet nodig

SAS-Zomerschool55+ 2021


Gevarieerd aanbod van schrijfworkshops

SAS-Zomerschool55+ is jaarlijks en speciaal voor inwoners van de gemeente Den Bosch en nabije omgeving. Het aanbod bestaat uit tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Tijdens deze Zomerschool vonden er drie schrijfworkshops plaats:

  1. natuurgedichten schrijven, komt terug in 2022;
  2. schrijven op locatie in de Jeroen Bosch Tuin, komt terug in 2022;
  3. beeldgedichten en gedichtbeelden, eenmalig en heel geslaagd. Daarom volgt hier de omschrijving, want wie weet brengt die jou weer op een idee:

Trakteer jezelf op een kunstzinnige en (ont)spannende dag met twee lessen en een lunch. Eerst kies je een afbeelding die jou uitnodigt tot het schrijven van een gedicht. Daarna kies je een gedicht waarbij jij tekent. Vanuit waarneming en gewaarwording leer je wat je kunt doen om beeld en tekst tot een geheel te maken. Zodat je blijft kijken en lezen. Tip: neem je fototoestel of smartphone mee.

Begeleiding: Cissy Kluppell (tekendocent) en Gretha Goettsch (schrijfdocent).

Informatie:


Locatie:

diverse plaatsen in

‘s-Hertogenbosch

Prijs:

verschillend, vanaf 7 euro

Inschrijven:

via de website of last minute

https://www.saszomerschool.nl/home-zomerschool_Den-Bosch

Expositie Raamgedichten


vanaf 26 januari t/m 16 februari 2021

Nu binnen niet kan, exposeert ‘Dichter op de koffie’ buiten.

Over de raamgedichten:

Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN. ‘Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.’ – bron website Poëzieweek. Dit thema past precies bij de opzet van ‘Dichter op de koffie’, een vitaliserend poëzieproject voor ouderen.

De deelnemers selecteerden uit eigen werk recente gedichten, die iets zeggen over deze tijd. We schreven over samen en alleen, over wat ons bezighoudt en met wie of wat we ons verbonden voelen. In drie weken tijd kunt u 21 gedichten komen lezen.

De expositie-route:

Wandel langs de ramen van het pand Hinthamerstraat nr. 74, loop de hoek om door het steegje ‘In den Boerenmouw’ en langs de achteringang aan de Binnendieze. Sta stil bij elk van de zeven gedichten. Op dinsdag 2 en 9 februari worden de gedichten gewisseld.

We wensen u frisse en fijne leesmomenten. Blijf gezond!

Informatie:


Locatie:

Huis73 | Muzerije

Hinthamerstraat 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:

niet nodig. Gewoon welkom.

Presentatie Doorgeefgedicht


vanaf 11.00 uur op zondag 25 oktober 2020

Van 2 augustus tot half oktober schreven 15 mensen van verschillende generaties mee aan het Bossche Doorgeefgedicht.

Je aanmelden als dichter van een couplet kan dus niet meer. Meegenieten van het resultaat kan wel. Op 25 oktober leest Doeko L. in een radio-uitzending het gedicht voor aan alle dichters en belangstellenden.

Wil je de presentatie meemaken? Stem dan op zondag 25 oktober om 11.00 uur af op www.radiosociallabel.nl. Het programma duurt circa een uur. Ook na de uitzending kun je het programma beluisteren.

Hier is de link voor het filmpje:https://youtu.be/ZCZOpJByY64?t=1284

Het doorgeefgedicht is een samenwerking van Doeko L., stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Rob van Doleweerd (kameraden.nl) en schrijfdocent Gretha Goettsch (schrijftotaal.nl)

Informatie:


Locatie:

via internet, thuis of elders

Prijs:

gratis

Inschrijven:

niet nodig. Volg de link om erbij te zijn.

https://radiosociallabel.nl/

Inspiratiebijeenkomst Doorgeefgedicht


zondag 2 augustus 2020 15.00 - 16.00 uur

Aan dit Doorgeefgedicht schrijven mensen van verschillende generaties. Het gaat over ons, over mensen van alle leeftijden en over de wereld. Over hier en nu. Wat houdt jou bezig? Welke ‘generatie-vragen’ vloeien daaruit voort? Ieder schrijft een couplet van vier regels en sluit af met een vraag. Je hoeft het antwoord niet te hebben.

Stadsdichter Doeko L. schrijft het eerste couplet. Hij bedacht ook de titel ‘Mag ik je leeftijd even lenen?’ Wil je meeschrijven? Dan ben je welkom op de inspiratiebijeenkomst op 2 augustus bij het brugwachtershuisje. Als je op 2 augustus niet aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail met jouw naam en leeftijd naar info@kameraden.nl. Je krijgt dan informatie over het doorgeefgedicht en over hoe jij jouw bijdrage kunt insturen.

Het brugwachtershuisje met terras is toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn.

Het doorgeefgedicht is een samenwerking van de Stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Rob van Doleweerd (kameraden.nl) en schrijfdocent Gretha Goettsch (schrijftotaal.nl)

Informatie:


Locatie:

voormalig brugwachtershuisje

Sluis 0, bij Antoniegaarde

Zuid-Willemsvaart ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:

info@kameraden.nl

De dichters met de hoed - Zuiderpark


25 juni 2020 14.00 - 15.30 uur

Kom genieten van poëzie. Neem plaats op de brede rand van de bank binnen de cirkel van Italiaanse populieren. Maak kennis met een dichter met de hoed. Hij of zij leest aan u alleen gedichten voor die passen bij de stemming, bij waar we zijn of wat er gebeurt. Heeft u een favoriet gedicht? Neemt u het gerust mee en lees het voor. We verheugen ons op dichterlijke één op één ontmoetingen van ongeveer een kwartier.

De dichters met de hoed zijn de cursisten en de docent van ‘Dichter op de koffie’, een cursus die senioren uitnodigt tot het lezen en schrijven van gedichten.

Mocht vanwege slecht weer de activiteit niet doorgaan, dan informeren we u via de websites.

Uit de flyer: ‘een coronaproof programma vol kunst, zin en contact in Den Bosch Zuid: online, bij je thuis, vanuit je raam of op een grasveld om de hoek.’ Informatie over het volledige programma vindt u op de website https://langlevedenbosch.nl/

Informatie:


Locatie:

Zuiderpark

‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:

niet nodig. Gewoon welkom.

Dichter op de koffie - presentatie en workshop


30 januari 2020  13.30 -17.00 uur

Dichter op de koffie laat nieuwe gedichten horen in BABEL 72.

De kersverse bundel Dichter op de koffie wordt feestelijk gepresenteerd. Daarin staan gedichten van 40 cursisten die in 2018 meededen aan Dichter op de koffie. De dichters komen uit ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Velp.

In de bundel staat ook het artikel ‘Poëzie vitaliseert’ geschreven door docenten. De bundel als geheel laat goed zien hoe poëzie werkt en waarom poëzie zo’n prachtig middel is om het leven, zoals zich dat aan u voordoet, te beschrijven. De bundel is in te zien en te leen in de BiEB.

De eerste stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Doeko L. neemt een exemplaar van de bundel in ontvangst en hij leest voor uit eigen werk.

In aansluiting op of los van de presentatie kunt u deelnemen aan de schrijfworkshop ‘Dichten is openen’. De workshop begint om 15.00 uur.

De expositie met 20 gedichten van de huidige cursusgroep is vanaf 21 t/m 31 januari te zien in de BiEB, BABEL 72.

Informatie:


Locatie:

Babel – BiEB

Hinthamerstraat 72

‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Het jaar rond


26 januari 2020  14.00 -15.30 uur

Schrijven is een mooie manier om herinneringen te bewaren. We lezen en schrijven korte gedichten over de seizoenen. Je leert hoe je van jouw favoriete herinnering een gedicht maakt.

Ontdek hoe je met weinig woorden veel kunt zeggen. In de voorleesronde genieten we van alle indrukken en ervaringen. Samen gaan we het jaar rond. Je bent van harte welkom.

Deze schrijfworkshop is speciaal bedoeld voor oudere bewoners van de wijk de Maaspoort.

Informatie:


Locatie:

de Epigoon, huiskamer Farent

Durendael 1, 5235 GP ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:

maximaal 10 personen

bij de beheerder van de Epigoon

telefoon: 073 – 642 39 72

j.van.kampen@farent.nl

Reflectief schrijven: mijn blik op 2019


12 december 2019  13.30 -16.00 uur

Hoe was 2019 voor jou? Schrijven is een mooi instrument tot reflectie. Probeer het uit. Blader terug in je agenda, je smartphone en in jezelf. Ter plekke vind je beelden en maak je korte schrijfopdrachten, waardoor je ziet wat dit jaar jou bracht.

Welke gebeurtenissen wil je noemen? Welke stappen heb je gezet? Welke vragen verschijnen? Het resultaat is een drieluik, dat bijna af is en die alvast gezien mag worden. We besluiten met een kaart voor het nieuwe jaar.

Informatie:


Locatie:

Utrecht, hartje binnenstad

Prijs:

35 euro inclusief materiaal, koffie en thee

Inschrijven:

maximaal 8 deelnemers

http://www.schrijveninutrecht.nl/inschrijven/

SAS-Zomerschool55+


8 t/m 26 juli 2019

Tijdens de tiende editie van de SAS-Zomerschool55+ staan er twee schrijfworkshops op het programma.

De schrijfworkshops staan los van elkaar en zijn een mooie gelegenheid om kennis te maken met schrijven of de pen weer eens op te pakken.

Gedichtenworkshop in Rosmalen op 9 juli: In weinig woorden veel zeggen.
Verhalenworkshop in ‘s-Hertogenbosch op 16 juli: Je neus achterna.

In het programmaboekje van de Zomerschool op blz. 22 vind je alle informatie. https://www.sasdenbosch.nl/images/pdf/ZOMERSCHOOL_55+_2019_boekje.pdf

Informatie:


Locatie:

Op verschillende locaties in ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen.

Prijs:

6 euro per workshop

Inschrijven:

https://www.sasdenbosch.nl/index.php/zomerschool/last-minute-balie-zomerschool-2019 of op locatie ‘De Stolp’ tijdens de Zomerschool.

'Geen woord zo vrij als vrij' - workshop in de Poëzieweek


woensdag 6 februari 2019  13.45 - 16.15 uur

‘Geen woord zo vrij als vrij’  is de eerste regel uit het gedicht Zonder handen, zonder tanden van Tom Lanoye. Hij schrijft het Poëziegeschenk van 2019.

Met de dichtregel van Lanoye in ons hoofd gaan we vrij schrijven. Op deze manier vind je uit wat voor jou valt onder het grote woord vrijheid.

Vrijheid is dit jaar het thema van de Poëzieweek (31 januari t/m 6 februari). In die week gonst het in Nederland en Vlaanderen van de gedichten. We laten ons in de workshop inspireren door al het moois dat in die week te lezen zal zijn.

We gaan – in vrijheid – onze pen achterna en we besluiten de workshop met een fiere voorleesronde.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort Den Bosch.

Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.

Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

20 euro inclusief materiaal, koffie en thee

Inschrijven:  max. 6 deelnemers

https://schrijftotaal.nl/inschrijven/

Reflectief schrijven: mijn blik op 2018


donderdag 13 december 2018  13.30 - 16.00 uur

Hoe was 2018 voor jou? Schrijf een reflectie. Blader terug in je agenda, je smartphone en in jezelf. Tijdens de workshop krijg je korte schrijfopdrachten en vind je beelden die tonen wat dit jaar jou bracht.

Welke gebeurtenissen wil je noemen? Welke stappen heb je gezet? Welke vragen verschijnen? Het resultaat is een collagetekst, die bijna af is en die alvast gezien mag worden. We besluiten met een kaart voor het nieuwe jaar.

Informatie:


Locatie:

Utrecht, hartje binnenstad

Prijs:

35 euro inclusief materiaal, koffie en thee

Dichten is openen


zaterdag 24 november 2018  14.30 - 16.00 uur

Wees van harte welkom bij de gratis schrijfworkshop Dichten is openen. Ervaar hoe gedichten bij jou woorden wakker maken en hoe deze op een verrassende manier leiden tot nieuwe gedichten. De workshop is tussen 14.30-16.00 uur.

Om 13.30 uur is er speciale aandacht voor de poëziecursisten van ‘Dichter op de koffie’ en amateurkunstenaars van Kunstkring De Meent. Zij exposeren samen hun werk. Deze expositie is uitgangspunt van de schrijfworkshop. Meedoen is gratis en wil je verzekerd zijn van een plekje stuur dan een mail naar info@cultuurbosch.nl of meld je aan op de dag zelf.

Informatie:


Locatie:

De Muzerije Hinthamerstraat 74, 5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

gratis

Inschrijven:  max. circa 16 deelnemers

Mail naar info@cultuurbosch.nl o.v.v. schrijfworkshop

Van A tot Z: spreekwoorden en gezegden als bron van verhalen


woensdag 5 september 2018  13.45 - 16.15 uur

In de Week van de Alfabetisering staat het belang van leren lezen en schrijven centraal. Er is dan aandacht voor taal, die ons met de paplepel is ingegoten.

Welke spreekwoorden en gezegden heb jij van huis uit meegekregen? Welke leerde je later in je leven kennen? Welke heb je verzonnen? Ervaar in deze workshop hoe makkelijk herinneringen en verhalen opborrelen. Hoe van het een het ander komt. Deel met de groep in het plezier van schrijven en voorlezen.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort Den Bosch.

Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.

Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

20 euro inclusief materiaal, koffie en thee

Inschrijven:  max. 6 deelnemers

https://schrijftotaal.nl/inschrijven/

Schrijfworkshop ZOMERLUCHT


vrijdag 10 augustus 2018  13.45 - 16.15 uur

Naar de lucht, in de wolken staren en schrijven over wat je ziet en niet ziet. Vele dichters gingen je voor. Combineer waarneming met herinnering en fantasie. Drijf kalm mee of laat je stormig voortstuwen door je eigen woorden, die hun vorm vinden in een prozagedicht. Een prozagedicht heeft het uiterlijk van een verhaaltje en het innerlijk van een gedicht.

Bij goed wolkenweer is buiten schrijven een mogelijkheid.

Wil je gebruik maken van de vakantie-aanbieding? Meld je aan met een vriend(in) voor deze workshop. Jullie krijgen samen 5 euro korting.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort Den Bosch.

Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.

Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

20 euro inclusief materiaal, koffie en thee

Vakantie-aanbieding 35 euro voor 2 personen die zich samen inschrijven.

Inschrijven:  max. 6 deelnemers

https://schrijftotaal.nl/inschrijven/

Schrijfworkshop Zomerschool55+ 2018


donderdag 12 juli 2018

Tijdens de SAS-Zomerschool55+ verzorg ik een workshop die je pen als vanzelf doet schrijven.

Haiku en meer

Haiku is een fijne, toegankelijke vorm om over de natuur te schrijven. Maar wist je dat er nog meer lettergreepverzen bestaan? En dat die gedichten gaan over hoe de schrijver naar de mens of naar de samenleving kijkt? In deze workshop maak je kennis met Senryu en Tanka. Met een handvol versjes en een hoofd vol inspiratie verlaat je deze workshop.

Deze workshop is volgeboekt. Inschrijven kan misschien nog bij de last minute balie in SCC In de Roos tijdens de eerste dagen van de Zomerschool.

Informatie:


Locatie:

SCC In de Roos in ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

6,50 euro inclusief materiaal

Familieverhalen - dagworkshop


vrijdag 22 juni 2018   10.00 - 16.00 uur

Van moeders of van vaders kant? De rijke of de arme tak? Verhalen van horen zeggen of opgevist uit een archief? Tijdens deze eendaagse cursus vormen een familiewoord en een foto of een voorwerp de basis voor korte verhalen. Schrijf en luister. Neem verhalen en ideeën voor nieuwe verhalen mee naar huis.

Informatie:


Locatie:

Binnenstad Utrecht

Prijs:

70 euro inclusief materiaal en koffie/thee

Thema Boekenweek 2018


vrijdag 9 maart 13.45 - 16.15 uur

‘Natuur’ is dit jaar het thema van de Boekenweek. In deze workshop zwerven we rond in de literaire dierentuin. Laat je inspireren door natuurgetrouwe en fantasievolle korte teksten van schrijvers als Inge Lievaart, Armando of Toon Tellegen. Zet je zintuigen op scherp en ontdek welk schrijfbeest er in jou schuilt.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort Den Bosch.

Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.

Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

20 euro inclusief materiaal en koffie/thee

KEUKENSCHRIFT


Maandag 24 juli & donderdag 3 augustus 2017

Bitter, zoet, zout, zuur of hartig? Kies een gerecht uit je kindertijd of uit een andere periode van je leven. Dat gerecht is het startpunt voor je verhaal. Spreek je herinnering aan en smul of griezel opnieuw van stamppot boerenkool, oesters, pruimentaart, rijsttafel of… Combineer verhaal en recept. Lees het voor en laat anderen meegenieten. Schrijf smakelijk!

Informatie:


Datum:
Maandag 24 juli 10.00 – 12.30 uur

Prijs:
6 euro

Locatie:
SCC In de Roos ’s-Hertogenbosch

Datum:
Donderdag 3 augustus 14.00 – 16.30 uur

Prijs:
6 euro

Locatie:
SCC De Ontmoeting Rosmalen

Geluksweekend 2017’s-Hertogenbosch


2 juli 2017 van 12.30 – 14.00 uur

Ontdek waar jij gelukkig van wordt tijdens het Geluksweekend. Graag deel ik mijn zondagse schrijfgeluk met jou en daarom geef ik op 2 juli de schrijfworkshop ‘Geluk bestaat’.

Informatie:


Locatie:
Willem Twee, Flexwerkruimte, Boschveldweg 471, 5211 VK ’s-Hertogenbosch

Prijs:
Gratis, want geluk is niet te koop.

Inschrijven:
www.geluksweekend.nl

WE SCHRIJVEN EEN VOGEL


Vrijdag 23 juni 2017 13.30 – 16.00 uur

Een selectie van gedichten uit de Nederlandse literatuur over vogels is onze inspiratiebron. We gaan op zoek naar vogels die in onze herinneringen rondvliegen of daar ergens in een hoekje zitten. Al schrijvend verzamel en kies je jouw materiaal. Je componeert korte persoonlijke teksten die krassen of kwinkeleren. Luister maar. 

Informatie:


Prijs:
35 euro inclusief materiaal, koffie of thee
inschrijving graag twee weken voor aanvang

Locatie:
stad Utrecht

De tuin ben jij


Mei 2017

‘De tuin ben jij’ – met deze dichtregel van schrijver en bioloog Dick Hillenius gaan we naar buiten als het weer goed is en bij minder goed weer duiken we binnen de tuinboekenkast in. Laat je verrassen door dichters die de schoonheid van bloemen en bomen bezingen. We schrijven op basis van waarneming en herinnering twee teksten, die je graag bewaart.

DIERBARE WOORDEN


April 2017

Woordenlijsten zijn populair en van alle tijden. Een woord kan favoriet zijn vanwege klank, betekenis of herinnering. Een bijzondere lijst vind je in het boek ’Dierbare woorden’ van Cornelis Verhoeven, de filosoof, die in Den Bosch woonde en werkte. In deze workshop verzamel je jouw eigen dierbare woorden. Eén er van krijgt alle ruimte in kort verhaal of een gedicht.

VERBODEN VRUCHTEN


Maart 2017

‘Verboden vruchten’ is het thema van de Boekenweek 2017. In deze workshop kies je die ene verboden vrucht, die je op papier voor het voetlicht wilt brengen. Guilty pleasures vind je op elk terrein: voedsel, muziek, kleding, kunst en natuurlijk literatuur. Leef je in, overdrijf en schrijf een smakelijke anekdote, waarbij het advies ‘schrijven is schrappen’ is inbegrepen.

SCHRIJVEN IS SPROKKELEN


Februari 2017

Zoals je in het bos takken sprokkelt voor een vuur, zo sprokkel je in deze workshop woorden voor een persoonlijke tekst. Dwaal rond in één van de bijzondere afbeeldingen van Quint Buchholz, waarin het boek vaak een fantastische rol speelt. Sprokkel en zet de stappen naar een goed opgebouwd kort verhaal. Tot slot lezen we bij de kachel de verhalen aan elkaar voor.

ALS IK MIJN OGEN TOEDOE …


Januari 2017

Humor is het thema van de Poëzieweek 2017. Jules Deelder schrijft het geschenk en van hem is het gedicht ‘Als ik mijn ogen toedoe / ben ik in Honoloeloe’. Gaan humor en poëzie wel samen? Ontdek het antwoord in deze workshop vol taalplezier. ‘Verlangen’ is de invalshoek. We starten met kinderrijm. Vervolgens schrijven we een tekst vol verlangen en we eindigen met een volwassen verzuchting, waarin een tikje ironie doorklinkt.

PORTRETTEN VAN GROOTOUDERS


Oktober 2016

Het thema van de Kinderboekenweek 2016, Opa’s en Oma’s, is een mooie aanleiding om te schrijven over je eigen grootouders. Trok je met ze op? Ken je ze uit verhalen? Of alleen van een foto? Kies je favoriete oma of opa. In twee schrijfrondes maak je het portret zó dat het voor zichzelf spreekt. We sluiten af met een portrettengalerij.

RONDREIS EN ZELFPORTRET


September 2016

Het gedicht ‘Aardrijkskunde van de mens’ van Gloria Fuertes is voor elk van ons een uitnodiging om als een helikopter boven jezelf te cirkelen. Welke landschappen neem je waar? Wat is er langs de grenzen? En ondergronds? Schrijf een kaart, die zich laat lezen als een verrassend zelfportret. Reis tijdens de grote voorleesronde mee naar continenten waarvan je het bestaan niet vermoedde.

JE NEUS ACHTERNA


Juli 2016

Wat geurt, riekt, ruikt, smeult, stinkt of zweemt daar? Door ter plekke te ruiken en door ons geuren te herinneren, sporen we in deze workshop gemakkelijk verhalen op. De keuze voor een geur en het verhaal dat daarbij hoort is aan jou. Schrijf met een verheerlijkt gezicht of juist met je neus dicht. Tijdens de voorleesronde ruiken we wat we horen. Schrijfervaring is niet nodig, schrijfzin wel.

IN WEINIG WOORDEN VEEL ZEGGEN


Juli 2016

Er zijn dichters die in weinig woorden veel zeggen. Zoals Toon Hermans en Willem Hussem. Of zoals Toyo Shibata die met schrijven begon toen ze al ruim 90 jaar was. Ter inspiratie lezen we hun gedichten. We gaan aan de slag met uitnodigende schrijfopdrachten. Verras jezelf met persoonlijke regels, die zó op een kaartje of bij een foto kunnen. Schrijfervaring is niet nodig, schrijfzin wel.

REISIMPRESSIES


Juni 2016

Duizend indrukken, veel foto’s, nieuwe woorden, een recept, een terugkerende of unieke ervaring; wat blijft er van je reis? In deze workshop gebruik je een souvenir om een tekst te maken, die je graag bewaart. Schrijf in geuren en kleuren en wees opnieuw waar je was.