Dichter op de koffie  zesde editie!


Donderdag 14 november 2024 t/m 20 februari 2025Tijd: 13.30- 16.00 uur

Voor senioren met zin in taal

Bij ‘Dichter op de koffie’ stap je op een plezierige manier in de wereld van gedichten lezen én schrijven. De gedichten gaan over allerlei facetten van het leven. Bijvoorbeeld over natuur, tijd, vriendschap, geluk, werken, zorgen of reizen. Bij elk thema zijn er vragen en opdrachten die je uitnodigen en helpen bij het schrijven.

Je leert hoe je jouw gedachten, gevoelens en ervaringen omzet in korte gedichten die bij jou passen. Poëzie is in deze uitdagende cursus een middel tot reflectie, expressie, ontmoeting en uitwisseling. Je zult vast merken dat schrijven je goede zin geeft; onderzoek wijst uit dat schrijven je mentaal fitter doet voelen. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig om deel te nemen aan ‘Dichter op de koffie’.

We sluiten de cursus af met een expositie van onze favoriete zelfgeschreven gedichten, zodat ook anderen meegenieten van ons werk. De expositie begint in de Poëzieweek op 30 januari en de feestelijke presentatie met een groter publiek is op 13 februari 2025.

De begeleiding is in handen van Gretha Goettsch. Zij verzorgt vanaf 14 november tien bijeenkomsten en de expositie met presentatie in ‘De Schans’.

Er is plaats voor maximaal tien deelnemers. Inschrijven kan vanaf 24 juni via www.sasdenbosch.nl.

Data: 14, 21 en 28 november, 12 en 19 december 2024, 16, 23, en 30 januari, 13 en 20 februari 2025.

Deze cursus vindt plaats met steun van SAS: Stichting Actieve Senioren Den Bosch.

Achtergrondinformatie en vraag aan organisaties:

‘Dichter op de koffie’. Dit poëzieproject is een landelijk initiatief van de Stichting Vleugelmoer en bestaat sinds 2018. Het doel is om zoveel mogelijk senioren aan het dichten te krijgen, zodat zij hun ideeën en verhalen opschrijven en van zich laten horen.

In 2019 verscheen de bundel ‘Dichter op de koffie’ met 40 gedichten van ouderen uit ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Velp én het artikel ‘Poëzie verbetert vitaliteit van ouderen’, geschreven door Jolanda Loof en Gretha Goettsch. De bundel is te leen in de bibliotheek.

Op de plaats van uitvoering werkt een vaste docent samen met lokale organisaties aan ‘Dichter op de koffie’. Voor de zesde keer is dat in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dit jaar opnieuw met ondersteuning van de Stichting Actieve Senioren (SAS). Eerdere jaren met Hevo (2022) en met Biechten Actieve Senioren (2023).

Voorafgaand aan en tijdens het project kunnen ook andere organisaties een rol spelen bij ‘Dichter op de koffie’. Bijvoorbeeld door plaats te bieden aan de expositie of door senioren te attenderen op dit project. Er zijn flyers met informatie beschikbaar. Wilt u met uw organisatie bijdragen? Neem dan contact op met de docent Gretha Goettsch.

Informatie:


Locatie:

SAS – SCC De Schans

Troelstradreef 160

5237 DE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

90 euro p.p.

Informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

inschrijven vanaf 24 juni via SAS

Taalplezier & Schrijfzin - korte verhalen


Woensdag 28 februari t/m 24 april 2024Tijd: 13.30- 16.00 uur

Korte verhalen schrijven is een uitdagende manier om met herinneringen en ervaringen van vroeger en nu bezig te zijn. Je leert op een aansprekende manier over je leven te schrijven.

De cursus van vijf bijeenkomsten brengt je veel in korte tijd. Je komt op ideeën voor inhoud en vorm. Rake voorbeelden nodigen je uit tot eigen materiaal verzamelen, kiezen en schrijven. Zo verandert bijvoorbeeld een blunder in een sappige anekdote en een persoonlijke vraag leidt tot een mini-essay. Ook het korte proza van schrijvers als Franca Treur, A.L. Snijders of Paulien Cornelisse vormt de inspiratie voor persoonlijke stukjes.

We lezen onze verhalen aan elkaar voor. Door te luisteren en door de mogelijkheid tot feedback leer je veel over wat een kort verhaal sterk maakt. Je krijgt inspiratie. richting én een opdracht mee, zodat je thuis met plezier verder schrijft en schaaft.

Je bent van harte welkom in deze nieuwe groep. Er is plaats voor acht deelnemers.

Data vijf bijeenkomsten: 28 februari, 13 en 27 maart, 10 en 24 april 2024.

Deze cursus vindt plaats met steun van de Stichting Actieve Senioren ‘s-Hertogenbosch.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw De Slinger

Jan Schöfferlaan 3

5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

37,50 euro p.p.

Taalplezier & Schrijfzin - gedichten


Woensdag 11 oktober 2023 t/m 17 april 2024Tijd: 13.30- 16.00 uur

Ben je nieuwsgierig naar gedichten? Houd je van lezen en schrijven? Laat je je graag verrassen? Dan is deze cursus iets voor jou.

Elke bijeenkomst gaat uit van een thema. De ene keer sluiten we aan bij de actualiteit of bij een speciale gelegenheid, zoals de Poëzieweek of een tentoonstelling. De andere keer is het werk van een bepaalde dichter of dichtvorm het begin. Door de cursus heen merk je dat alles materiaal voor een gedicht kan zijn.

Dichten is een ambacht en een avontuur. Je scherpt je zintuigen en benut je binnen- en buitenwereld. Je leert op verschillende manieren woorden te vinden voor wat er in je omgaat. In voorlees- en feedbackrondes delen we in elkaars taalplezier en bespreken we hoe de gedichten overkomen. Elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor thuis, zodat je wanneer je wilt de gereedschapskist van de dichter kunt openen.

Er is plaats voor acht deelnemers. De groep is op dit moment vol. Heb je belangstelling voor deze cursus? Laat je naam dan op de wachtlijst zetten. Zodra er plaats is, neemt de docent contact met je op.

Data 12 bijeenkomsten en 2 reserve: 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2023, 10 en 24 januari, 7 en 21 februari, 6 en 20 maart, 3 en 17 april 2024.

Deze cursus vindt plaats met steun van de Stichting Actieve Senioren ‘s-Hertogenbosch.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw De Slinger

Jan Schöfferlaan 3

5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

90,- p.p.

Taalplezier & Schrijfzin - minicursus


Woensdag vanaf 15 februari t/m 12 april 2023Tijd: 13.30- 16.00 uur

Wil je – weer – eens proeven van autobiografisch en creatief schrijven? Dan is deze minicursus met vijf bijeenkomsten voor jou bedoeld.

Gedichten en verhalen met een tijdsaanduiding zijn het vertrekpunt. De tijd geeft ons woorden. Reis door jouw tijd, langs vandaag en eens en ooit. Verken en vergroot je schrijfmogelijkheden. Elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende. Het resultaat is een treffende set teksten over momenten uit jouw leven.

Je schrijft aan de hand van uitnodigende opdrachten vanuit waarneming, herinnering en beleving. We lezen ter inspiratie rake gedichten en echt korte verhalen. We nemen de tijd om materiaal te verzamelen, om in geuren en kleuren en met kraak en smaak te schrijven. Ook lezen we voor uit eigen werk en geven we elkaar opbouwende feedback.

Je bent van harte welkom. Er is plaats voor acht deelnemers. Aanmelden graag voor 1 februari.

Data: 15 februari, 1, 15 en 29 maart, 12 april.

Deze cursus vindt plaats met steun van de Stichting Actieve Senioren ‘s-Hertogenbosch.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw De Slinger

Jan Schöfferlaan 3

5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

37,50 euro p.p.

Taalplezier & Schrijfzin


Woensdag vanaf 5 oktober 2022Tijd: 13.30 - 16.00 uur

De cursusonderwerpen zijn vooraf niet bekend. Elke bijeenkomst is een verrassing. De ene keer lezen we gedichten rond een thema of werk van een bepaalde dichter of schrijver. De andere keer staat een dichtvorm of kort proza centraal.

Hoorde je iets moois op de radio? Las je een verhaal of een gedicht dat jou raakte? Jouw tip of schrijfwens kan zomaar het begin zijn van een nieuw thema of een verse schrijfopdracht.

We scherpen onze zintuigen, benutten onze binnen- en buitenwereld en delen in elkaars taalplezier & schrijfzin. In deze cursus ervaar je dat alles materiaal voor je kan zijn en dat je, ook thuis, wilt blijven schrijven.

Veertien bijeenkomsten: 5 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november, 14 december 2022, 25 januari, 8 en 22 februari, 8 en 22 maart, 5, 19 en 25 april 2023.

In deze doorgaande cursusgroep komt soms een plaats vrij. Op dit moment is er een kleine wachtlijst.

Deze cursus vindt plaats met steun van de Stichting Actieve Senioren. Betaling van het cursusgeld per maand is mogelijk: 7 x 15 euro.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

105 euro

Informatie en aanmelding:

gmgoettsch@gmail.com

Dichter op de koffie - online


Maandag 8 maart t/m 29 maart 2021Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Aanbod aan 60+ ouderen uit de Bommelerwaard

Bent u nieuwsgierig naar gedichten? Ervaar tijdens deze nieuwe cursus online thuis de rijkdom en het plezier van samen lezen en schrijven.

Dichter op de koffie online is speciaal voor senioren uit de Bommelerwaard. We ontmoeten elkaar online, ieder vanuit zijn eigen huis of plek. Indien nodig is er hulp bij het inloggen en beeldbellen.

Op elke bijeenkomst staat een bloemlezing, een dichter of een dichtvorm centraal. We horen en lezen toegankelijke gedichten, die uitnodigen tot ter plekke zelf schrijven. De camera hoeft dus niet de hele tijd aan. We sluiten af met een voorleesronde uit eigen werk; om van te leren en om van genieten. Gretha Goettsch verzorgt deze online cursus vanuit de bibliotheek in Zaltbommel.

Voorafgaand aan de start van de cursus kunt u bij de Bibliotheek een tasje ophalen. Dat is gevuld met cursusmateriaal en ‘schrijfkoekjes’ voor de online bijeenkomsten.

De cursus bestaat uit 4 online bijeenkomsten op 8, 15, 22 en 29 maart 2021 van 14:00 tot 16:00 uur. Inloggen vanaf 13.45 uur.

Kunstgoed

Deze online cursus is in opdracht van de Stichting Welzijn Bommelerwaard en maakt deel uit van Kunstgoed, een project ter bevordering van cultuurparticipatie onder senioren. Daarom kunnen alleen 60-plussers uit de Bommelerwaard deelnemen.

Informatie:


Locatie:

online

Prijs:

7,50 p.p.

korting voor bibliotheekleden

Informatie en aanmelding:

tot 1 maart. Maximaal 6 deelnemers.

https://rivierenland.op-shop.nl/11844/online-cursus-dichter-op-de-koffie/08-03-2021

Digi-Dichter op de koffie  - mail


Dinsdag 1 december 2020 t/m 2 maart 2021Tijd: naar keuze

Aanbod aan 60+ ouderen uit de Bommelerwaard

Houdt u van taal? Bent u nieuwsgierig naar gedichten? Naar de stille kracht van poëzie? Dan is ‘Digi-Dichter op de koffie’ zeker het proberen waard.

Op dinsdagochtend, om de twee weken, krijgt u één of meer gedichten in uw mailbox met een uitnodiging en een opdracht tot lezen en schrijven. Digi-Dichter op de koffie is een fijne manier om thuis meer te leren over gedichten en wie weet ook computervaardigheden te oefenen.

Hoe gaat de digi-les in zijn werk?

De docent vormt met 6 tot 8 deelnemers een vaste mailgroep voor de duur van de lessen. Elke les ontvangt u een nieuwe dichtvorm en een verse schrijfopdracht. U leert in weinig woorden veel te zeggen. Genoeg om een herinnering te bewaren of een gedachte of een gevoel te delen. Op dinsdagochtend kunt u gebruik maken van het vragen(v)uur over de nieuwe les door met de docent te mailen of te bellen. Ook kunt u met een andere cursist een tweetal vormen om samen op te werken en ervaringen uit te wisselen. Dit contact gaat buiten de docent om.

Ieder gaat elk voor zich aan de slag met de opdracht en stuurt ruim voor de volgende les zijn gedicht naar de docent, Gretha Goettsch. Zij maakt een bloemlezing van de ingezonden gedichten en geeft een korte reactie op hoe er is geschreven. Zo geniet u mee van elkaars gedichten en leert u veel over poëzie.

Wanneer krijgt u mail?

De digi-les wordt rond 10.00 uur verstuurd op dinsdag: 1 december, 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 2 maart.

Op de genoemde dinsdagen van 11.00 tot 12.00 uur is het vragenuur. Dan kunt u desgewenst mailen of bellen met Gretha over de digi-les.

Kunstgoed 

Deze digi-cursus is in opdracht van de Stichting Welzijn Bommelerwaard en maakt onderdeel uit van Kunstgoed, een project ter bevordering van cultuurparticipatie onder senioren. Daarom kunnen alleen 60-plussers uit de Bommelerwaard deelnemen.

Informatie:


Locatie:

via internet, mail

Prijs:

5 euro

Informatie en aanmelding tot 25/11:

gmgoettsch@gmail.com

Dichter op de koffie - minicursus in Hedel


Dinsdag 8 september t/m 6 oktober 2020Tijd: 14.00 – 16.00 uur

De minicursus Dichter op de koffie is speciaal voor senioren uit de Bommelerwaard. Bent u nieuwsgierig naar gedichten? In een kleine groep lezen en schrijven we korte en rake gedichten. In weinig woorden wordt er veel gezegd. Genoeg om een herinnering te bewaren of een gedachte of een gevoel te delen. In deze groep leert u hoe u dat kunt doen.

Vier bijeenkomsten: 8, 15 en 29 september en 6 oktober 2020.

Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers. De cursus is vol. Het ligt in de bedoeling deze cursus opnieuw aan te bieden in de Bommelerwaard. Als u hiervoor belangstelling heeft, mailt of belt u ons dan.

Deze cursus is in samenwerking met Welzijn Bommelerwaard en maakt onderdeel uit van Kunstgoed.

Informatie:


Locatie:

Dorpshuis ’t Gelre’s end
Molendijk 1
5321 GG Hedel

Prijs:

5 euro inclusief cursusmateriaal

Informatie en aanmelding:

mvanheck@welzijnbommelerwaard.nl

telefoon: 0418 – 634 231

gmgoettsch@gmail.com

telefoon: 06 – 251 77 420

Dichter op de koffie - gevelgedichten


Dinsdag 24 maart t/m 21 april 2020Tijd: 13.30 – 16.00 uur  GEANNULEERD

In deze cursus verleiden de gevelgedichten in het centrum van ‘s-Hertogenbosch ons tot schrijven. Door het lezen van poëzie op de stadsmuren maken we kennis met het werk van verschillende dichters zoals M. Vasalis, Toon Tellegen en Paul van Ostaijen. Op de foto zie je een gedicht van Willem Hussem (hoek Kerkstraat / Korte Putstraat).

Er ontstaan nieuwe routes, niet alleen in de stad maar ook schrijfroutes in je hoofd. Zo leer je meer over poëzie en over jezelf; over wat je bezighoudt en raakt. Kortom over het leven zelf.

Vijf of zes bijeenkomsten: data nog niet bekend. Interesse? Maak dan je belangstelling kenbaar door een mail te sturen.

Nieuwsgierig naar de gevelgedichten en de route in de stad? Zie: http://www.groetenuitdenbosch.nl/117.htm.

Informatie:


Locatie:

nog niet bekend

Prijs:

nog niet bekend

Informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Kort autobiografisch proza


Donderdagmiddag 14 februari tot en met 4 april 2019Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Schrijf over verschillende aspecten van je leven, probeer kort proza. Tijdens zes lessen verandert een blunder in een sappige anekdote. Een persoonlijke vraag leidt tot een helder essay en je mening over een actueel onderwerp vormt de basis voor een pittige column. Ook het korte proza van schrijvers als Franca Treur of A.L. Snijders inspireert je tot persoonlijke teksten. Tijdens de les kom je op ideeën en maak je een aanzet. Het meeste schrijfwerk doe je thuis, als begin voor de volgende bijeenkomst. Wil je je schrijfvaardigheid en je schrijfplezier vergroten? Dan is dit jouw cursus.

Zes bijeenkomsten: 14 en 21 februari, 7, 14, 28 maart en 4 april 2019

Informatie:


Locatie:

binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap, koffie/thee

Het verhaal van je leven


Donderdagmiddag 15, 22, 29 maart en 5, 12, 19 april 2018Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Hoe beschrijf je jouw leven op een aansprekende manier? Laat je verrassen door fijne voorbeelden en door je eigen herinneringen. Er is aandacht voor hoe je materiaal verzamelt, kiest en vormgeeft. We schrijven veel, lezen elkaar voor uit eigen werk en elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende.

Informatie:


Locatie:

Binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap en koffie/thee