Dichter op de koffie - mini-cursus


Donderdag 2 april t/m 23 april 2020Tijd: 13.30 – 15.30 uur  GEANNULEERD

De mini-cursus Dichter op de koffie is speciaal voor senioren uit de Bommelerwaard. Ben je nieuwsgierig naar gedichten? In een kleine groep lezen en schrijven we korte en rake gedichten. In weinig woorden wordt er veel gezegd. Genoeg om een herinnering te bewaren of een gedachte of een gevoel te delen. In deze groep leer je hoe je dat kunt doen.

Uitgebreide informatie over deze cursus  lees je op de website van Bibliotheek Rivierenland. Klik op de link hiernaast. Aanmelden kan tot 26 maart 2020.

Vier bijeenkomsten: 2, 9, 16 en 23 april 2020.

Deze cursus is in samenwerking met Welzijn Bommelerwaard en maakt onderdeel uit van Kunstgoed.

Informatie:


Locatie:

Bibliotheek Kerkdriel
Kerkstraat 43 a
5331 CB Kerkdriel

Prijs:

5 euro inclusief cursusmateriaal

Dichter op de koffie - gevelgedichten


Dinsdag 24 maart t/m 21 april 2020Tijd: 13.30 – 16.00 uur  GEANNULEERD DE ROUTE ONLINE BEKIJKEN EN/OF WANDELEN KAN WEL

In deze cursus verleiden de gevelgedichten in het centrum van ‘s-Hertogenbosch ons tot schrijven. Door het lezen van poëzie op de stadsmuren maken we kennis met het werk van verschillende dichters zoals M. Vasalis, Toon Tellegen en Paul van Ostaijen. Op de foto zie je een gedicht van Willem Hussem (hoek Kerkstraat / Korte Putstraat).

Er ontstaan nieuwe routes, niet alleen in de stad maar ook schrijfroutes in je hoofd. Zo leer je meer over poëzie en over jezelf; over wat je bezighoudt en raakt. Kortom over het leven zelf.

Vijf bijeenkomsten: 24 maart en 31 maart, 7, 14 en 21 april 2020.

Nieuwsgierig naar de gevelgedichten en de route in de stad? Zie: http://www.groetenuitdenbosch.nl/117.htm.

Informatie:


Locatie:

Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

39 euro inclusief cursusmateriaal

Informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Taalplezier & Schrijfzin


Woensdag 19 februari t/m 15 april 2020Tijd: 13.30 – 16.00 uur

De cursusonderwerpen zijn vooraf niet bekend; elke bijeenkomst is een verrassing. De ene keer staat het werk van een dichter of schrijver centraal, de andere keer een dichtvorm of kort proza. Hoorde je iets moois op de radio? Las je een prachtig verhaal? Jouw tip kan zomaar het begin zijn van een nieuw thema met een verse schrijfopdracht.

We scherpen onze zintuigen, benutten onze binnen- en buitenwereld en delen in elkaars taalplezier & schrijfzin. In deze cursus ervaar je dat alles materiaal voor je kan zijn en dat je, ook thuis, wilt blijven schrijven.

Vijf bijeenkomsten: 19 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april 2020.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

39 euro inclusief cursusmateriaal

Informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Dichter op de koffie -  basiscursus


Dinsdag 29 oktober 2019 tot en met 4 februari 2020Tijd: 10.00 – 12.30 uur

Voor 65+ ers met zin in taal

Schrijven houdt uw geest lenig en is een gezonde en fijne bezigheid. Wij nodigen u uit zelf te schrijven en te vertellen over uw kijk op het leven. Het kan bijvoorbeeld gaan over vriendschap, natuur, tijd, geluk, werken, zorgen of reizen. Iedereen kan meedoen. Door het lezen en schrijven van gedichten ontmoet u op een prettige manier andere mensen en ontstaan er boeiende gesprekken. Plezier en gezelligheid staan voorop.

De begeleiding van de cursusgroep in ‘s-Hertogenbosch is in handen van Gretha Goettsch. Zij verzorgt vanaf 29 oktober tien schrijfbijeenkomsten en de expositie van gedichten van deelnemers. Aanmelden kan vanaf nu. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers. Deze groep is vol.

Cursusdata: 29 oktober, 5, 12 en 19 november, 3, 10 en 17 december, 7, 14 januari en 4 februari.

Voor Bossche organisaties

Dit project is een initiatief van de Stichting Vleugelmoer. Overal in Nederland vindt ‘Dichter op de koffie’ plaats. Deze cursus is de tweede in ‘s-Hertogenbosch. Dit jaar met medewerking van de Stichting Actieve Senioren (SAS). Voorafgaand aan en tijdens het project kunnen ook andere organisaties een rol spelen bij ‘Dichter op de koffie’. Bijvoorbeeld door plaats te bieden aan de expositie of door flyers neer te leggen, die ouderen attenderen op deze cursus. Wilt u met uw organisatie bijdragen? Neem dan contact op met SAS of met Gretha.

Informatie:


Locatie:

SAS – SCC Helftheuvel
Helftheuvelpassage 115
5224 AC ‘s-Hertogenbosch

Prijs:
50 euro inclusief cursusmap

Informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

Kort autobiografisch proza


Donderdagmiddag 14 februari tot en met 4 april 2019Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Schrijf over verschillende aspecten van je leven, probeer kort proza. Tijdens zes lessen verandert een blunder in een sappige anekdote. Een persoonlijke vraag leidt tot een helder essay en je mening over een actueel onderwerp vormt de basis voor een pittige column. Ook het korte proza van schrijvers als Franca Treur of A.L. Snijders inspireert je tot persoonlijke teksten. Tijdens de les kom je op ideeën en maak je een aanzet. Het meeste schrijfwerk doe je thuis, als begin voor de volgende bijeenkomst. Wil je je schrijfvaardigheid en je schrijfplezier vergroten? Dan is dit jouw cursus.

Zes bijeenkomsten: 14 en 21 februari, 7, 14, 28 maart en 4 april 2019

Informatie:


Locatie:

binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap, koffie/thee

Dichter op de koffie - basiscursus


Dinsdagmiddag 25 september tot en met 18 december 2018Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Voor 65+ ers met zin in taal

Schrijven houdt uw geest lenig en is een gezonde en fijne bezigheid. Wij nodigen u uit zelf te schrijven en te vertellen over uw kijk op het leven. Het kan bijvoorbeeld gaan over vriendschap, natuur, tijd, geluk, werken, zorgen of reizen. Iedereen kan meedoen.
Door het lezen en schrijven van gedichten ontmoet u op een prettige manier andere mensen en ontstaan er boeiende gesprekken. Plezier en gezelligheid staan voorop.

Dit project is een initiatief van de Stichting Vleugelmoer en wordt gesteund door RCOAK, gemeente ‘s-Hertogenbosch, SAS, BiEB en Welzijn Divers. Ook de Stichting ‘Met je hart’, de Van Neynselgroep en de Muzerije doen mee. De eigen bijdrage voor deelnemers is 25 euro voor de hele cursus.

De begeleiding in ‘s-Hertogenbosch is in handen van Gretha Goettsch. Zij verzorgt vanaf 25 september tien schrijfbijeenkomsten en de expositie van gedichten van deelnemers.

Deze groep is vol. De inschrijving is gesloten. U bent welkom op de opening van de expositie van het werk van deze groep. De expositie is vanaf 24 november tot 7 januari 2019 te zien in de Muzerije. Op 24 november tijdens de Kunstmarkt wordt de expositie feestelijk geopend. Er zijn gratis workshops, waaronder de schrijfworkshop ‘Dichten is openen’. Voor meer informatie

https://schrijftotaal.nl/workshops/

Informatie:


Locatie:

SCC In de Roos

Zuiderparkweg 282

5216 HE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:
25 euro voor de hele cursus

Informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

Het verhaal van je leven


Donderdagmiddag 15, 22, 29 maart en 5, 12, 19 april 2018Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Hoe beschrijf je jouw leven op een aansprekende manier? Laat je verrassen door fijne voorbeelden en door je eigen herinneringen. Er is aandacht voor hoe je materiaal verzamelt, kiest en vormgeeft. We schrijven veel, lezen elkaar voor uit eigen werk en elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende.

Informatie:


Locatie:

Binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap en koffie/thee

Korte cursus Autobio


Donderdagmiddag 1, 8, 15 februari en 1, 8 maart 2018Tijd: 13.45 - 16.15 uur

In deze cursus schrijf je vanuit waarneming, herinnering en beleving. We lezen ter inspiratie gedichten en korte verhalen van bijvoorbeeld Roald Dahl en Joke van Leeuwen. We nemen de tijd om materiaal te verzamelen en in geuren en kleuren en met kraak en smaak te schrijven.

Egodocumenten met een tijdsaanduiding, zijn het vertrekpunt. De tijd geeft ons woorden. Reis door jouw tijd, langs vandaag en eens en ooit. Verleg je schrijfgrenzen. Elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende. Het resultaat is een treffende set teksten over momenten uit jouw leven.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort, Den Bosch.
Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.
Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

100 euro