Dichter op de koffie - basiscursus


Donderdag vanaf 4 november 2021 t/m 10 februari 2022Tijd: 13.30 - 16.00 uur

Voor ouderen met zin in taal

Schrijven houdt uw geest lenig en is een gezonde en fijne bezigheid. Korte en krachtige poëzie vormt de inspiratie om bij Dichter op de koffie te schrijven over uw gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld over: vriendschap, natuur, tijd, geluk, werken, zorgen of reizen. Iedereen kan meedoen. Door het lezen en schrijven van gedichten ontmoet u op een prettige manier andere mensen en ontstaan er boeiende gesprekken. Plezier en gezelligheid staan voorop.

We sluiten af met een expositie en presentatie in de stad. We tonen dan onze favoriete zelfgeschreven gedichten. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig om deel te nemen.

De begeleiding van de cursusgroep in ‘s-Hertogenbosch is in handen van Gretha Goettsch. Zij verzorgt vanaf 4 november tien of elf bijeenkomsten en de expositie in de stad.

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Data: 4, 11, 18 november, 2, 9, 16 december 2021, 6, 13, 20, 27 januari, 3 en 10 februari 2022.

Voor Bossche organisaties

Dit project is een initiatief van de Stichting Vleugelmoer. Overal in Nederland vindt ‘Dichter op de koffie’ plaats. Deze cursus is de derde in ‘s-Hertogenbosch. Ook dit jaar met medewerking van de Stichting Actieve Senioren (SAS). Voorafgaand aan en tijdens het project kunnen ook andere organisaties een rol spelen bij ‘Dichter op de koffie’. Bijvoorbeeld door plaats te bieden aan de expositie of door flyers neer te leggen, die ouderen attenderen op deze cursus. Wilt u met uw organisatie bijdragen? Neem dan contact op met SAS of met Gretha.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

68 euro p.p.

Taalplezier & Schrijfzin


Woensdag vanaf 13 oktober 2021Tijd: 13.30 - 16.00 uur

De cursusonderwerpen zijn vooraf niet bekend. Elke bijeenkomst is een verrassing. De ene keer lezen we gedichten rond een thema of werk van een bepaalde dichter of schrijver. De andere keer staat een dichtvorm of kort proza centraal.

Hoorde je iets moois op de radio? Las je een verhaal of een gedicht dat jou raakte? Jouw tip of schrijfwens kan zomaar het begin zijn van een nieuw thema of een verse schrijfopdracht.

We scherpen onze zintuigen, benutten onze binnen- en buitenwereld en delen in elkaars taalplezier & schrijfzin. In deze cursus ervaar je dat alles materiaal voor je kan zijn en dat je, ook thuis, wilt blijven schrijven.

Vijf bijeenkomsten: 13 oktober, 3 en 17 november, 1 en 15 december 2021.

In december maken we een nieuwe datumlijst met bijeenkomsten voorjaar 2022.

In deze doorgaande cursusgroep komt soms een plaats vrij.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw de Slinger
Jan Schöfferlaan 3
5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

39 euro p.p.

voor 5 bijeenkomsten

Dichter op de koffie - online


Maandag 8 maart t/m 29 maart 2021Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Aanbod aan 60+ ouderen uit de Bommelerwaard

Bent u nieuwsgierig naar gedichten? Ervaar tijdens deze nieuwe cursus online thuis de rijkdom en het plezier van samen lezen en schrijven.

Dichter op de koffie online is speciaal voor senioren uit de Bommelerwaard. We ontmoeten elkaar online, ieder vanuit zijn eigen huis of plek. Indien nodig is er hulp bij het inloggen en beeldbellen.

Op elke bijeenkomst staat een bloemlezing, een dichter of een dichtvorm centraal. We horen en lezen toegankelijke gedichten, die uitnodigen tot ter plekke zelf schrijven. De camera hoeft dus niet de hele tijd aan. We sluiten af met een voorleesronde uit eigen werk; om van te leren en om van genieten. Gretha Goettsch verzorgt deze online cursus vanuit de bibliotheek in Zaltbommel.

Voorafgaand aan de start van de cursus kunt u bij de Bibliotheek een tasje ophalen. Dat is gevuld met cursusmateriaal en ‘schrijfkoekjes’ voor de online bijeenkomsten.

De cursus bestaat uit 4 online bijeenkomsten op 8, 15, 22 en 29 maart 2021 van 14:00 tot 16:00 uur. Inloggen vanaf 13.45 uur.

Kunstgoed

Deze online cursus is in opdracht van de Stichting Welzijn Bommelerwaard en maakt deel uit van Kunstgoed, een project ter bevordering van cultuurparticipatie onder senioren. Daarom kunnen alleen 60-plussers uit de Bommelerwaard deelnemen.

Informatie:


Locatie:

online

Prijs:

7,50 p.p.

korting voor bibliotheekleden

Informatie en aanmelding:

tot 1 maart. Maximaal 6 deelnemers.

https://rivierenland.op-shop.nl/11844/online-cursus-dichter-op-de-koffie/08-03-2021

Digi-Dichter op de koffie  - mail


Dinsdag 1 december 2020 t/m 2 maart 2021Tijd: naar keuze

Aanbod aan 60+ ouderen uit de Bommelerwaard

Houdt u van taal? Bent u nieuwsgierig naar gedichten? Naar de stille kracht van poëzie? Dan is ‘Digi-Dichter op de koffie’ zeker het proberen waard.

Op dinsdagochtend, om de twee weken, krijgt u één of meer gedichten in uw mailbox met een uitnodiging en een opdracht tot lezen en schrijven. Digi-Dichter op de koffie is een fijne manier om thuis meer te leren over gedichten en wie weet ook computervaardigheden te oefenen.

Hoe gaat de digi-les in zijn werk?

De docent vormt met 6 tot 8 deelnemers een vaste mailgroep voor de duur van de lessen. Elke les ontvangt u een nieuwe dichtvorm en een verse schrijfopdracht. U leert in weinig woorden veel te zeggen. Genoeg om een herinnering te bewaren of een gedachte of een gevoel te delen. Op dinsdagochtend kunt u gebruik maken van het vragen(v)uur over de nieuwe les door met de docent te mailen of te bellen. Ook kunt u met een andere cursist een tweetal vormen om samen op te werken en ervaringen uit te wisselen. Dit contact gaat buiten de docent om.

Ieder gaat elk voor zich aan de slag met de opdracht en stuurt ruim voor de volgende les zijn gedicht naar de docent, Gretha Goettsch. Zij maakt een bloemlezing van de ingezonden gedichten en geeft een korte reactie op hoe er is geschreven. Zo geniet u mee van elkaars gedichten en leert u veel over poëzie.

Wanneer krijgt u mail?

De digi-les wordt rond 10.00 uur verstuurd op dinsdag: 1 december, 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 2 maart.

Op de genoemde dinsdagen van 11.00 tot 12.00 uur is het vragenuur. Dan kunt u desgewenst mailen of bellen met Gretha over de digi-les.

Kunstgoed 

Deze digi-cursus is in opdracht van de Stichting Welzijn Bommelerwaard en maakt onderdeel uit van Kunstgoed, een project ter bevordering van cultuurparticipatie onder senioren. Daarom kunnen alleen 60-plussers uit de Bommelerwaard deelnemen.

Informatie:


Locatie:

via internet, mail

Prijs:

5 euro

Informatie en aanmelding tot 25/11:

gmgoettsch@gmail.com

Dichter op de koffie - mini-cursus in Hedel


Dinsdag 8 september t/m 6 oktober 2020Tijd: 14.00 – 16.00 uur

De mini-cursus Dichter op de koffie is speciaal voor senioren uit de Bommelerwaard. Bent u nieuwsgierig naar gedichten? In een kleine groep lezen en schrijven we korte en rake gedichten. In weinig woorden wordt er veel gezegd. Genoeg om een herinnering te bewaren of een gedachte of een gevoel te delen. In deze groep leert u hoe u dat kunt doen.

Vier bijeenkomsten: 8, 15 en 29 september en 6 oktober 2020.

Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers. De cursus is vol. Het ligt in de bedoeling deze cursus opnieuw aan te bieden in de Bommelerwaard. Als u hiervoor belangstelling heeft, mailt of belt u ons dan.

Deze cursus is in samenwerking met Welzijn Bommelerwaard en maakt onderdeel uit van Kunstgoed.

Informatie:


Locatie:

Dorpshuis ‘t Gelre’s end
Molendijk 1
5321 GG Hedel

Prijs:

5 euro inclusief cursusmateriaal

Informatie en aanmelding:

mvanheck@welzijnbommelerwaard.nl

telefoon: 0418 – 634 231

gmgoettsch@gmail.com

telefoon: 06 – 251 77 420

Dichter op de koffie - gevelgedichten


Dinsdag 24 maart t/m 21 april 2020Tijd: 13.30 – 16.00 uur  GEANNULEERDDeze cursus wordt opnieuw gepland.

In deze cursus verleiden de gevelgedichten in het centrum van ‘s-Hertogenbosch ons tot schrijven. Door het lezen van poëzie op de stadsmuren maken we kennis met het werk van verschillende dichters zoals M. Vasalis, Toon Tellegen en Paul van Ostaijen. Op de foto zie je een gedicht van Willem Hussem (hoek Kerkstraat / Korte Putstraat).

Er ontstaan nieuwe routes, niet alleen in de stad maar ook schrijfroutes in je hoofd. Zo leer je meer over poëzie en over jezelf; over wat je bezighoudt en raakt. Kortom over het leven zelf.

Vijf of zes bijeenkomsten: data nog niet bekend. Interesse? Maak dan je belangstelling kenbaar door een mail te sturen.

Nieuwsgierig naar de gevelgedichten en de route in de stad? Zie: http://www.groetenuitdenbosch.nl/117.htm.

Informatie:


Locatie:

nog niet bekend

Prijs:

nog niet bekend

Informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Kort autobiografisch proza


Donderdagmiddag 14 februari tot en met 4 april 2019Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Schrijf over verschillende aspecten van je leven, probeer kort proza. Tijdens zes lessen verandert een blunder in een sappige anekdote. Een persoonlijke vraag leidt tot een helder essay en je mening over een actueel onderwerp vormt de basis voor een pittige column. Ook het korte proza van schrijvers als Franca Treur of A.L. Snijders inspireert je tot persoonlijke teksten. Tijdens de les kom je op ideeën en maak je een aanzet. Het meeste schrijfwerk doe je thuis, als begin voor de volgende bijeenkomst. Wil je je schrijfvaardigheid en je schrijfplezier vergroten? Dan is dit jouw cursus.

Zes bijeenkomsten: 14 en 21 februari, 7, 14, 28 maart en 4 april 2019

Informatie:


Locatie:

binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap, koffie/thee

Het verhaal van je leven


Donderdagmiddag 15, 22, 29 maart en 5, 12, 19 april 2018Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Hoe beschrijf je jouw leven op een aansprekende manier? Laat je verrassen door fijne voorbeelden en door je eigen herinneringen. Er is aandacht voor hoe je materiaal verzamelt, kiest en vormgeeft. We schrijven veel, lezen elkaar voor uit eigen werk en elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende.

Informatie:


Locatie:

Binnenstad Utrecht

Prijs:
210 euro inclusief cursusmap en koffie/thee

Korte cursus Autobio


Donderdagmiddag 1, 8, 15 februari en 1, 8 maart 2018Tijd: 13.45 - 16.15 uur

In deze cursus schrijf je vanuit waarneming, herinnering en beleving. We lezen ter inspiratie gedichten en korte verhalen van bijvoorbeeld Roald Dahl en Joke van Leeuwen. We nemen de tijd om materiaal te verzamelen en in geuren en kleuren en met kraak en smaak te schrijven.

Egodocumenten met een tijdsaanduiding, zijn het vertrekpunt. De tijd geeft ons woorden. Reis door jouw tijd, langs vandaag en eens en ooit. Verleg je schrijfgrenzen. Elke bijeenkomst sluit af met een opdracht voor de volgende. Het resultaat is een treffende set teksten over momenten uit jouw leven.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort, Den Bosch.
Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.
Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

100 euro