SAS Zomerschool 55+ 2025


7 tot en met 25 juli 2025

De voorbereidingen voor de Zomerschool zijn begonnen.

Er worden dit jaar ook weer schrijfworkshops gepland.

Tipjes van de sluier:

  1. Workshop Schrijven aan zee in De Schans
  2. Workshop Schrijven in de Volkstuin Maaspoort
  3. Workshop Levensverhalen schrijven in De Biechten

Zodra er meer bekend is, lees je het hier.

Informatie:


Locatie:

verschillende locaties

vooral in en vlakbij

‘s-Hertogenbosch

Prijs:

verschillend, vanaf circa 7 euro

Informatie en aanmelding:

vanaf 10 mei

www.saszomerschool.nl

Expositie 'Dichter op de koffie'


30 januari tot 20 februari 2025

Vanaf 30 januari tot 20 februari ben je van harte welkom op de expositie van ‘Dichter op de koffie’, het poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Actieve Senioren (SAS) plaatsvindt.

Voor de expositie selecteerden de cursisten elk twee gedichten uit eigen werk. De expositie omvat circa twintig korte gedichten met bijvoorbeeld een waarneming, een gedachte, een herinnering, een vraag of een wens.

Een paar leesminuten brengen je steeds in een andere belevingswereld. Kijk door de ogen van de dichters en kom genieten van de zeggingskracht van poëzie.

Mocht je meer willen weten over dit project lees dan hieronder de aankondiging van de presentatie op donderdagmiddag 13 februari.

Informatie:


Locatie:

SAS – SCC De Schans

Troelstradreef 160

5237 DE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

toegang vrij

Openingstijden SCC De Schans:

maandag t/m vrijdag: 8.30 – 23.00 uur

zaterdag: 8.30 – 13.00 uur

Presentatie 'Dichter op de koffie' met expositie en schrijfworkshop


donderdag 13 februari 202513.30 - 14.30 uur of 13.30 -16.00 uur

Op donderdagmiddag 13 februari ben je van harte welkom op de presentatie van ‘Dichter op de koffie’, een poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Actieve Senioren (SAS) plaatsvindt. De zaal is open om 13.15 uur.

Programma: de middag begint met een korte presentatie van het project. De dichters lezen voor uit eigen werk en er is tijd voor vragen en gesprek over de zin van samen schrijven. Na de pauze kun je op je gemak de expositie bekijken of meedoen aan de schrijfworkshop ‘DICHTEN IS OPENEN’.

Tijdens de schrijfworkshop volg je een beproefd én ‘lekker’ recept. Je leest samen met een andere bezoeker de expositiegedichten. Door regels te selecteren en eigen regels toe te voegen ontstaan er als vanzelf nieuwe gedichten. We sluiten af met een spannende voorleesronde: dichten is openen.

Aanmelden vooraf is handig voor de organisatie, maar op donderdagmiddag tijdens de presentatie is er altijd plaats voor je. Bij de workshop is plaats voor maximaal 20 personen. Weet je al dat je daaraan mee wilt doen? Stuur dan s.v.p. een mailtje.

Informatie:


Locatie:

SAS – SCC De Schans

Troelstradreef 160

5237 DE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

de toegang is vrij,

consumptie is voor eigen rekening

Informatie en inschrijving:

bij de docent Gretha Goettsch

via gmgoettsch@gmail.com

Seizoensgedichten


donderdag 6 februari 202513.30 - 16.00 uur

‘Hoe ouder je wordt, hoe vroeger / je meent de lente te zien komen.’

Deze regels van C. Buddingh’ maken je misschien nieuwsgierig naar het begin van het gedicht. Tijdens de workshop lezen we seizoensgedichten die vaak ook over nog andere zaken gaan dan lente, zomer, herfst of winter. Ontdek wat deze gedichten je laten zien en gebruik ze als inspiratie om zelf te schrijven. Ook natuurfoto’s brengen je schrijf-ideeën.

Je leert hoe je met weinig woorden veel kunt zeggen. Een opdracht helpt je een waarneming of een herinnering op papier te zetten. In voorleesrondes gaan we samen het jaar rond en genieten we van alle gedichten. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig. Je bent van harte welkom.

Informatie:


Locatie:

SAS – Wijkgebouw De Slinger

Jan Schöfferlaan 3

5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

5 euro

Poëziefestival ZIN AAN! 


zaterdag 28 september 202410.00 - 17.00 uur

In de ochtend kun je kiezen uit de masterclass van Ellen Deckwitz of de workshop Voordracht door Peter van Helden.

In de middag zijn er gratis optredens van o.a. stadsdichter Kelly Verdonk en een aantal dichters van PoëzieLab. Kijk voor het hele programma en alle deelnemers in de Agenda op de website van Huis73.

Ook kun je, tot uiterlijk 8 september, een gedicht inzenden voor de schrijfwedstrijd van Huis73. Het thema is ‘Waar ben ik thuis?’ Kies je taal en schrijf.

Informatie:


Locatie:

Huis73

Hinthamerstraat 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

verschillend, soms gratis

Informatie en inschrijving:

Japanse dichtvormen SPECIAAL AANBOD!


zondag 22 september 202410.15 - 12.45 uur

In de Maand van het Schrijven geven Lia Hesemans en Gretha Goettsch samen de workshop ‘In het voetspoor van september – dieper kijken & schrijven’.

Ontdek de natuur van dichtbij. We doen dat met gerichte observatieopdrachten en Japanse versvormen die je blik en je pen scherpen. Er is voorleestijd met feedback voor iedereen die dat op prijs stelt. We heten beginnende en gevorderde schrijvers van harte welkom.

Er is plaats voor minimaal acht en maximaal zestien deelnemers.

Informatie:


Locatie:

Huis73

Hinthamerstraat 74

5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

15 euro

Inschrijving:

Schrijven aan zee


donderdag 25 juli 202410.00 - 12.30 uur

Het mooie van schrijven is dat je verbeelding je direct overal brengt. Geen files, geen lange reis. In deze workshop sta je, bij wijze van spreken, al aan de vloedlijn.

Kies je eigen zee en adem de zilte lucht in. Laat je inspireren door het werk van schilders, fotografen en dichters. Vang jouw ervaring en verbeelding in een gedicht of een verhaal dat gemakkelijk op een A4 past.

We eindigen met een voorleesronde die je prettig overspoelt met steeds een nieuwe golf van woorden. De workshop is geschikt voor iedereen die wil schrijven aan zee.

Informatie:


Locatie:

SCC De Biechten

Vincent van Goghlaan 1

5246 GA Rosmalen

Prijs:

7 euro p.p.

Voor informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

Schrijven op de volkstuin


dinsdag 16 juli 202410.00 - 12.30 uur

Welkom op volkstuinencomplex in de Maaspoort, waar ongeveer zestig tuinen zijn. Elke tuin is anders. Er groeien groenten, bessen, noten. Er bloeien bloemen en kruiden. Vogels, vlinders en knaagdieren kennen de volkstuin. En schrijvers natuurlijk ook.

Het boek ‘Tuin in de branding’ is in deze workshop onze inspiratiebron. Daarin bundelde een groep schrijvers verhalen, liedjes en verzen die men ooit, onder welluidende pseudoniemen, schreef voor het clubblad van een volkstuinencomplex.

Dwaal met een uitnodigende schrijfopdracht langs de zomertuinen. Kies een plek en schrijf vanuit waarneming, herinnering en verbeelding.

Volg je eigen schrijfpad. Wordt het een kort verhaal, een gedicht of een brief? Aan jou de keus. We sluiten af met een voorleesronde, waardoor je de volkstuin door andere schrijversogen ziet.

Deze workshop in de buitenlucht is bedoeld voor mensen met schrijfervaring. Goed om te weten: het meubilair en het sanitair op de volkstuin zijn eenvoudig.

Informatie:


Locatie:

VTV Volkstuin Maaspoort

tegenover Wasweg 1

5235 AK ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

7 euro p.p.

Voor informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

Schrijven met Dichter op de koffie


dinsdag 9 juli 202410.00 - 12.30 uur

Vandaag geen was, maar gedichten aan de lijn. We lezen in deze workshop werk van dichters uit alle windstreken. In elk van die gedichten zit kleur, want zoals K. Schippers (1936 – 2021) al dichtte: ‘Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.’

De gedichten gaan over de kleine en grote dingen van het leven. Ze nodigen je uit tot zelf schrijven en wie weet ook tot voorlezen. Je maakt kennis met een vaste en een vrije dichtvorm.

Dichten is bij ‘Dichter op de koffie’ een manier om je geest lenig te houden. Bovendien geeft schrijven goede zin. Probeer het uit. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig. Iedereen met zin in taal is van harte welkom.

P.S.: Het ligt in de bedoeling komende winter samen met Stichting Actieve Senioren (SAS) de cursus ‘Dichter op de koffie’ aan te bieden in SCC De Schans.

Informatie:


Locatie:

SCC De Schans

Troelstradreef 160

5237 DE ‘s-Hertogenbosch

Prijs:

7 euro p.p.

Voor informatie en inschrijving:

gmgoettsch@gmail.com

Expositie 'Dichter op de koffie'


tot en met 5 februari 2024

Vanaf 22 januari tot en met  5 februari bent u van harte welkom op de expositie van ‘Dichter op de koffie’, het poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Biechten Actieve Senioren (BAS) plaatsvindt.

Voor de expositie selecteerden de cursisten elk twee gedichten uit eigen werk. De expositie omvat achttien korte gedichten met bijvoorbeeld een waarneming, een gedachte, een herinnering, een vraag of een wens.

Een paar leesminuten brengen u steeds in een andere belevingswereld. Kijk door de ogen van de dichters en kom genieten van de zeggingskracht van poëzie.

Het gebouw ‘De Biechten’ is dagelijks vanaf 9.00 uur geopend.

Mocht u meer willen weten over dit project lees dan hieronder de aankondiging van de presentatie op dinsdagmiddag 30 januari.

Informatie:


Locatie:

BAS – SCC De Biechten

Vincent van Goghlaan 1

5246 GA Rosmalen

Prijs:

toegang vrij

Voor informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Presentatie 'Dichter op de koffie'met expositie en schrijfworkshop


30 januari 202413.30 - 14.30 uur of 13.30 - 16.00 uur

Op dinsdagmiddag 30 januari bent u van harte welkom op de presentatie van ‘Dichter op de koffie’, een poëzieproject dat deze winter met steun van Stichting Biechten Actieve Senioren (BAS) plaatsvindt. De zaal is open om 13.15 uur.

Programma: de middag begint met een korte presentatie van het project. De dichters lezen voor uit eigen werk en er is tijd voor vragen en gesprek over de zin van samen schrijven. Na de pauze kunt u op uw gemak de expositie bekijken of meedoen aan de schrijfworkshop ‘DICHTEN IS OPENEN’.

Tijdens de schrijfworkshop volgt u een beproefd én ‘lekker’ recept. U leest samen met een andere bezoeker de expositie-gedichten. Door regels te selecteren en eigen regels toe te voegen ontstaan er als vanzelf nieuwe gedichten. We sluiten af met een spannende voorleesronde: dichten is openen. U kunt bij aanvang van de middag aangeven of u meedoet aan de schrijfworkshop. Vol is vol.

Informatie:


Locatie:

BAS – SCC De Biechten

Vincent van Goghlaan 1

5246 GA Rosmalen

Prijs:

toegang vrij

Voor informatie:

gmgoettsch@gmail.com

Schrijven bij gedichten van Judith Herzberg


Schrijfster Judith Herzberg (1934) staat persoonlijk niet graag in de belangstelling, maar haar gedichten verdienen zeker je aandacht. Haar eerste bundel stamt uit 1963 en vorig jaar kwam haar nieuwste uit: ‘Sneller langzaam’.

In de workshop maak je kennis met haar gedichten die, vaak licht van toon en raak geformuleerd, over allerlei zaken gaan die de ouder wordende mens zeker zal herkennen. Mijn favoriet uit een reeks van elf: ‘Het tierlantijnse schrijven / is je nog wel gegund / terwijl je niet meer / kopjeduikelen kunt.’ uit de bundel ‘Het vrolijkt’.

De gedichten van Judith Herzberg gaan in deze workshop vergezeld van korte opdrachten, die je uitnodigen tot waarnemen, denken en schrijven. Elke schrijfronde besluiten we met een voorleesronde om van te leren en te genieten.

Presentatie en expositie Dichter op de koffie


Op dinsdagochtend 31 januari 10.00 is het zover: de cursisten van ‘Dichter op de koffie’ presenteren hun gedichten tijdens de Poëzieweek.

Programma presentatie 10.00 – 12.30 uur:

Na een korte inleiding over het project ‘Dichter op de koffie’ lezen cursisten voor uit eigen werk. Daarna is de expositie officieel geopend en heb je de mogelijkheid deel te nemen aan de schrijfworkshop die bij de expositie hoort.

De schrijfworkshop ‘Dichten is openen’ doet je ervaren hoe er van de expositie-gedichten weer nieuwe gedichten komen. Laat je verrassen en ga samen met een andere bezoeker op ‘dichterspad’. De workshop sluit af met een voorleesronde. Eindtijd: 12.30 uur.

De expositie van de gedichten is tot 14 februari te zien in het gebouw ‘De Ontmoeting’. Je bent van harte welkom op de presentatie op 31 januari of later ook alleen om de expositie te bezoeken. Kijk voor de openingstijden op de website van Hevo.

Het project ‘Dichter op de koffie’, de cursus en de expositie, vindt plaats met steun van seniorenvereniging Hevo Rosmalen.

‘Zin aan Sint-Jan’ 


Deze schrijfworkshop is onderdeel van het jaarlijks terugkerend Poëziefestival ZIN AAN! dat op zondagmiddag begint om 13.00 uur en tot 18.00 uur duurt.

De Sint-Jan is in deze schrijfworkshop de weg naar je zintuigen, hoofd en hart. Met de uitnodigende opdracht en voorzien van pen en papier ga je op pad. Als je wilt, kun je ook je smartphone of verrekijker meenemen. In of rondom de Sint-Jan verzamel je indrukken, beelden en woorden, voor verhalende of dichterlijke zinnen.

Terug in de workshopruimte is het tijd voor experiment. Welke indruk wil je omzetten in tekst? Vanuit wie of wat schrijf je? Welke vorm past? Probeer uit en verras jezelf met jouw waarneming of herinnering, een kritische vraagzin, een sprekend luchtboogbeeld of een sms’je naar ‘ut engelke’.

Meteen na afloop van de workshop start het Open Podium. Je bent uiteraard welkom als luisteraar, maar ook als voorlezer van je verse Sint-Jan-zin(nen). De zinnen van alle deelnemers samen vormen een schets van de Sint-Jan op zondagmiddag 25 september 2022.

Ode aan de Paradebomen


Stichting IK STA VOOR Vrede, Vrijheid & Vriendschap realiseerde het project Ode aan de Paradebomen. Het was een uitnodiging aan iedereen om op een dichterlijke manier afscheid te nemen van de karakteristieke kastanjebomen die werden gekapt en gerooid.

Een vakjury en het publiek kozen winnende gedichten. Je kunt alle mooi vormgegeven inzendingen lezen via de link https://www.ikstavoor.nl/publieksprijs-paradebomen

Schrijfworkshop ‘Dichter op de koffie’ 


Voor ouderen uit Utrecht met zin in taal.

Op deze maandag geen was, maar gedichten aan de lijn. We lezen werk van dichters uit alle windstreken. De gedichten gaan over de kleine en de grote dingen van het leven. Ze nodigen je uit tot zelf schrijven. En wie weet ook tot voorlezen.

Dichten is in deze workshop een middel tot expressie en ontmoeting. Probeer het uit. Schrijfervaring mag, maar hoeft niet. Je bent van harte welkom.

De workshop is in opdracht van DOCK Utrecht voor het Ouderencafé in Overvecht.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Er is plaats voor 10 deelnemers.

SAS-Zomerschool55+ 2022


SAS-Zomerschool55+ biedt tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Een mooie gelegenheid om nieuwe dingen uit te proberen. Of om iets te doen waar je alleen vaak niet toe komt, zoals een ochtend lekker schrijven met een uitnodigende opdracht.

Er staan deze zomer drie schrijfworkshops op het programma:

  • 28 juli in de Maaspoort, Wijkcentrum de Schans: haiku schrijven;
  • 2 augustus Schrijven in de Jeroen Bosch Tuin;
  • 9 augustus in Rosmalen, de Ontmoeting: schrijf een natuurgedicht.

Exposities: live en online


Ter gelegenheid van de Poëzieweek exposeert Dichter op de koffie ‘s-Hertogenbosch het werk van deelnemers in Wijkcentrum ‘De Slinger’ en online:

  1. Beeldgedichten bij foto’s 100 jaar Muntel. Open op 4, 5, 6 februari en 11, 12, 13 februari en 18, 19, 20 februari gedurende de middag van 14.00 – 17.00 uur;
  2. Prikbordgedichten bij de koffie- en leestafel beneden. Open op werkdagen, te zien tot en met 15 maart;
  3. Online tot 15 mei de presentatie van gedichten van de huidige cursusgroep op www.sasdenbosch.nl.

SAS-Zomerschool55+ 2021


SAS-Zomerschool55+ is jaarlijks en speciaal voor inwoners van de gemeente Den Bosch en nabije omgeving. Het aanbod bestaat uit tientallen informatieve, creatieve en sportieve activiteiten. Tijdens deze Zomerschool vonden er drie schrijfworkshops plaats:

  1. natuurgedichten schrijven;
  2. schrijven op locatie in de Jeroen Bosch Tuin;
  3. beeldgedichten en gedichtbeelden, eenmalig en heel geslaagd. Daarom volgt hier de omschrijving, want wie weet brengt die jou weer op een idee:

Trakteer jezelf op een kunstzinnige en (ont)spannende dag met twee lessen en een lunch. Eerst kies je een afbeelding die jou uitnodigt tot het schrijven van een gedicht. Daarna kies je een gedicht waarbij jij tekent. Vanuit waarneming en gewaarwording leer je wat je kunt doen om beeld en tekst tot een geheel te maken. Zodat je blijft kijken en lezen. Tip: neem je fototoestel of smartphone mee.

Begeleiding: Cissy Kluppell (tekendocent) en Gretha Goettsch (schrijfdocent).

Expositie Raamgedichten


Nu binnen niet kan, exposeert ‘Dichter op de koffie’ buiten.

Over de raamgedichten:

Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN. ‘Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.’ – bron website Poëzieweek. Dit thema past precies bij de opzet van ‘Dichter op de koffie’, een vitaliserend poëzieproject voor ouderen.

De deelnemers selecteerden uit eigen werk recente gedichten, die iets zeggen over deze tijd. We schreven over samen en alleen, over wat ons bezighoudt en met wie of wat we ons verbonden voelen. In drie weken tijd kunt u 21 gedichten komen lezen.

De expositie-route:

Wandel langs de ramen van het pand Hinthamerstraat nr. 74, loop de hoek om door het steegje ‘In den Boerenmouw’ en langs de achteringang aan de Binnendieze. Sta stil bij elk van de zeven gedichten. Op dinsdag 2 en 9 februari worden de gedichten gewisseld.

We wensen u frisse en fijne leesmomenten. Blijf gezond!

Presentatie Doorgeefgedicht


Van 2 augustus tot half oktober 2020 schreven 15 mensen van verschillende generaties mee aan het Bossche Doorgeefgedicht.

Je aanmelden als dichter van een couplet kan dus niet meer. Meegenieten van het resultaat kan wel. Op 25 oktober leest Doeko L. in een radio-uitzending het gedicht voor aan alle dichters en belangstellenden.

Wil je de presentatie meemaken? Stem dan op zondag 25 oktober om 11.00 uur af op www.radiosociallabel.nl. Het programma duurt circa een uur. Ook na de uitzending kun je het programma beluisteren.

Hier is de link voor het filmpje:https://youtu.be/ZCZOpJByY64?t=1284

Het doorgeefgedicht is een samenwerking van Doeko L., stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Rob van Doleweerd (kameraden.nl) en schrijfdocent Gretha Goettsch (schrijftotaal.nl)

Inspiratiebijeenkomst Doorgeefgedicht


Aan dit Doorgeefgedicht schrijven mensen van verschillende generaties. Het gaat over ons, over mensen van alle leeftijden en over de wereld. Over hier en nu. Wat houdt jou bezig? Welke ‘generatie-vragen’ vloeien daaruit voort? Ieder schrijft een couplet van vier regels en sluit af met een vraag. Je hoeft het antwoord niet te hebben.

Stadsdichter Doeko L. schrijft het eerste couplet. Hij bedacht ook de titel ‘Mag ik je leeftijd even lenen?’ Wil je meeschrijven? Dan ben je welkom op de inspiratiebijeenkomst op 2 augustus bij het brugwachtershuisje. Als je op 2 augustus niet aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail met jouw naam en leeftijd naar info@kameraden.nl. Je krijgt dan informatie over het doorgeefgedicht en over hoe jij jouw bijdrage kunt insturen.

Het brugwachtershuisje met terras is toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn.

Het doorgeefgedicht is een samenwerking van de Stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Rob van Doleweerd (kameraden.nl) en schrijfdocent Gretha Goettsch (schrijftotaal.nl)

De dichters met de hoed - Zuiderpark


Kom genieten van poëzie. Neem plaats op de brede rand van de bank binnen de cirkel van Italiaanse populieren. Maak kennis met een dichter met de hoed. Hij of zij leest aan u alleen gedichten voor die passen bij de stemming, bij waar we zijn of wat er gebeurt. Heeft u een favoriet gedicht? Neemt u het gerust mee en lees het voor. We verheugen ons op dichterlijke één op één ontmoetingen van ongeveer een kwartier.

De dichters met de hoed zijn de cursisten en de docent van ‘Dichter op de koffie’, een cursus die senioren uitnodigt tot het lezen en schrijven van gedichten.

Mocht vanwege slecht weer de activiteit niet doorgaan, dan informeren we u via de websites.

Uit de flyer: ‘een coronaproof programma vol kunst, zin en contact in Den Bosch Zuid: online, bij je thuis, vanuit je raam of op een grasveld om de hoek.’ Informatie over het volledige programma vindt u op de website https://langlevedenbosch.nl/

Dichter op de koffie - presentatie bundel en workshop


30 januari 2020  13.30 -17.00 uur

Dichter op de koffie laat nieuwe gedichten horen in BABEL 72.

De kersverse bundel Dichter op de koffie wordt feestelijk gepresenteerd. Daarin staan gedichten van 40 cursisten die in 2018 meededen aan Dichter op de koffie. De dichters komen uit ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Velp.

In de bundel staat ook het artikel ‘Poëzie vitaliseert’ geschreven door docenten. De bundel als geheel laat goed zien hoe poëzie werkt en waarom poëzie zo’n prachtig middel is om het leven, zoals zich dat aan u voordoet, te beschrijven. De bundel is in te zien en te leen in de BiEB.

De eerste stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Doeko L. neemt een exemplaar van de bundel in ontvangst en hij leest voor uit eigen werk.

In aansluiting op of los van de presentatie kunt u deelnemen aan de schrijfworkshop ‘Dichten is openen’. De workshop begint om 15.00 uur.

De expositie met 20 gedichten van de huidige cursusgroep is vanaf 21 t/m 31 januari 2020 te zien in de BiEB, BABEL 72.

HET JAAR ROND


Schrijven is een mooie manier om herinneringen te bewaren. We lezen en schrijven korte gedichten over de seizoenen. Je leert hoe je van jouw favoriete herinnering een gedicht maakt.

Ontdek hoe je met weinig woorden veel kunt zeggen. In de voorleesronde genieten we van alle indrukken en ervaringen. Samen gaan we het jaar rond. Je bent van harte welkom.

Deze schrijfworkshop in De Epigoon is speciaal bedoeld voor oudere bewoners van de wijk de Maaspoort.

REFLECTIEF SCHRIJVEN


Hoe was 2019 voor jou? Schrijven is een mooi instrument tot reflectie. Probeer het uit. Blader terug in je agenda, je smartphone en in jezelf. Ter plekke vind je beelden en maak je korte schrijfopdrachten, waardoor je ziet wat dit jaar jou bracht.

Welke gebeurtenissen wil je noemen? Welke stappen heb je gezet? Welke vragen verschijnen? Het resultaat is een drieluik, dat bijna af is en die alvast gezien mag worden. We besluiten met een kaart voor het nieuwe jaar.

GEEN WOORD ZO VRIJ ALS VRIJ


‘Geen woord zo vrij als vrij’  is de eerste regel uit het gedicht Zonder handen, zonder tanden van Tom Lanoye. Hij schrijft het Poëziegeschenk van 2019.

Met de dichtregel van Lanoye in ons hoofd gaan we vrij schrijven. Op deze manier vind je uit wat voor jou valt onder het grote woord vrijheid.

Vrijheid is dit jaar het thema van de Poëzieweek (31 januari t/m 6 februari). In die week gonst het in Nederland en Vlaanderen van de gedichten. We laten ons in de workshop inspireren door al het moois dat in die week te lezen zal zijn.

We gaan – in vrijheid – onze pen achterna en we besluiten de workshop met een fiere voorleesronde.

VAN A TOT Z: spreekwoorden en gezegden


In de Week van de Alfabetisering staat het belang van leren lezen en schrijven centraal. Er is dan aandacht voor taal, die ons met de paplepel is ingegoten.

Welke spreekwoorden en gezegden heb jij van huis uit meegekregen? Welke leerde je later in je leven kennen? Welke heb je verzonnen? Ervaar in deze workshop hoe makkelijk herinneringen en verhalen opborrelen. Hoe van het een het ander komt. Deel met de groep in het plezier van schrijven en voorlezen.

ZOMERLUCHT


Naar de lucht, in de wolken staren en schrijven over wat je ziet en niet ziet. Vele dichters gingen je voor. Combineer waarneming met herinnering en fantasie. Drijf kalm mee of laat je stormig voortstuwen door je eigen woorden, die hun vorm vinden in een prozagedicht. Een prozagedicht heeft het uiterlijk van een verhaaltje en het innerlijk van een gedicht.

Bij goed wolkenweer is buiten schrijven een mogelijkheid.

Wil je gebruik maken van de vakantie-aanbieding? Meld je aan met een vriend(in) voor deze workshop. Jullie krijgen samen 5 euro korting.

FAMILIEVERHALEN - dagworkshop


Van moeders of van vaders kant? De rijke of de arme tak? Verhalen van horen zeggen of opgevist uit een archief? Tijdens deze eendaagse cursus vormen een familiewoord en een foto of een voorwerp de basis voor korte verhalen. Schrijf en luister. Neem verhalen en ideeën voor nieuwe verhalen mee naar huis.

LITERAIRE DIERENTUIN


In deze workshop zwerven we rond in de literaire dierentuin. Laat je inspireren door natuurgetrouwe en fantasievolle korte teksten van schrijvers als Inge Lievaart, Armando of Toon Tellegen. Zet je zintuigen op scherp en ontdek welk schrijfbeest er in jou schuilt.

WE SCHRIJVEN EEN VOGEL


Een selectie van gedichten uit de Nederlandse literatuur over vogels is onze inspiratiebron. We gaan op zoek naar vogels die in onze herinneringen rondvliegen of daar ergens in een hoekje zitten. Al schrijvend verzamel en kies je jouw materiaal. Je componeert korte persoonlijke teksten die krassen of kwinkeleren. Luister maar. 

DE TUIN BEN JIJ


‘De tuin ben jij’ – met deze dichtregel van schrijver en bioloog Dick Hillenius gaan we naar buiten als het weer goed is en bij minder goed weer duiken we binnen de tuinboekenkast in. Laat je verrassen door dichters die de schoonheid van bloemen en bomen bezingen. We schrijven op basis van waarneming en herinnering twee teksten, die je graag bewaart.

DIERBARE WOORDEN


Woordenlijsten zijn populair en van alle tijden. Een woord kan favoriet zijn vanwege klank, betekenis of herinnering. Een bijzondere lijst vind je in het boek ’Dierbare woorden’ van Cornelis Verhoeven, de filosoof, die in Den Bosch woonde en werkte. In deze workshop verzamel je jouw eigen dierbare woorden. Eén er van krijgt alle ruimte in kort verhaal of een gedicht.

SCHRIJVEN IS SPROKKELEN


Zoals je in het bos takken sprokkelt voor een vuur, zo sprokkel je in deze workshop woorden voor een persoonlijke tekst. Dwaal rond in één van de bijzondere afbeeldingen van Quint Buchholz, waarin het boek vaak een fantastische rol speelt. Sprokkel en zet de stappen naar een goed opgebouwd kort verhaal. Tot slot lezen we bij de kachel de verhalen aan elkaar voor.

ALS IK MIJN OGEN TOEDOE …


Humor is het thema van de Poëzieweek 2017. Jules Deelder schrijft het geschenk en van hem is het gedicht ‘Als ik mijn ogen toedoe / ben ik in Honoloeloe’. Gaan humor en poëzie wel samen? Ontdek het antwoord in deze workshop vol taalplezier. ‘Verlangen’ is de invalshoek. We starten met kinderrijm. Vervolgens schrijven we een tekst vol verlangen en we eindigen met een volwassen verzuchting, waarin een tikje ironie doorklinkt.

PORTRETTEN VAN GROOTOUDERS


Het thema van de Kinderboekenweek 2016, Opa’s en Oma’s, is een mooie aanleiding om te schrijven over je eigen grootouders. Trok je met ze op? Ken je ze uit verhalen? Of alleen van een foto? Kies je favoriete oma of opa. In twee schrijfrondes maak je het portret zó dat het voor zichzelf spreekt. We sluiten af met een portrettengalerij.

RONDREIS EN ZELFPORTRET


Het gedicht ‘Aardrijkskunde van de mens’ van Gloria Fuertes is voor elk van ons een uitnodiging om als een helikopter boven jezelf te cirkelen. Welke landschappen neem je waar? Wat is er langs de grenzen? En ondergronds? Schrijf een kaart, die zich laat lezen als een verrassend zelfportret. Reis tijdens de grote voorleesronde mee naar continenten waarvan je het bestaan niet vermoedde.

IN WEINIG WOORDEN VEEL ZEGGEN


Er zijn dichters die in weinig woorden veel zeggen. Zoals Toon Hermans en Willem Hussem. Of zoals Toyo Shibata die met schrijven begon toen ze al ruim 90 jaar was. Ter inspiratie lezen we hun gedichten. We gaan aan de slag met uitnodigende schrijfopdrachten. Verras jezelf met persoonlijke regels, die zó op een kaartje of bij een foto kunnen. Schrijfervaring is niet nodig, schrijfzin wel.

REISIMPRESSIES


Duizend indrukken, veel foto’s, nieuwe woorden, een recept, een terugkerende of unieke ervaring; wat blijft er van je reis? In deze workshop gebruik je een souvenir om een tekst te maken, die je graag bewaart. Schrijf in geuren en kleuren en wees opnieuw waar je was.