Thema Boekenweek 2018


vrijdag 9 maart 13.45 - 16.15 uur

‘Natuur’ is dit jaar het thema van de Boekenweek. In deze workshop zwerven we rond in de literaire dierentuin. Laat je inspireren door natuurgetrouwe en fantasievolle korte teksten van schrijvers als Inge Lievaart, Armando of Toon Tellegen. Zet je zintuigen op scherp en ontdek welk schrijfbeest er in jou schuilt.

Informatie:


Locatie:

Op mijn adres in de Maaspoort Den Bosch.

Bereikbaar met bus 7, halte Lugteren.

Parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Prijs:

20 euro inclusief materiaal en koffie/thee

KEUKENSCHRIFT


Maandag 24 juli & donderdag 3 augustus 2017

Bitter, zoet, zout, zuur of hartig? Kies een gerecht uit je kindertijd of uit een andere periode van je leven. Dat gerecht is het startpunt voor je verhaal. Spreek je herinnering aan en smul of griezel opnieuw van stamppot boerenkool, oesters, pruimentaart, rijsttafel of… Combineer verhaal en recept. Lees het voor en laat anderen meegenieten. Schrijf smakelijk!

Informatie:


Datum:
Maandag 24 juli 10.00 – 12.30 uur

Prijs:
6 euro

Locatie:
SCC In de Roos ’s-Hertogenbosch

Datum:
Donderdag 3 augustus 14.00 – 16.30 uur

Prijs:
6 euro

Locatie:
SCC De Ontmoeting Rosmalen

Geluksweekend 2017’s-Hertogenbosch


2 juli 2017 van 12.30 – 14.00 uur

Ontdek waar jij gelukkig van wordt tijdens het Geluksweekend. Graag deel ik mijn zondagse schrijfgeluk met jou en daarom geef ik op 2 juli de schrijfworkshop ‘Geluk bestaat’.

Informatie:


Locatie:
Willem Twee, Flexwerkruimte, Boschveldweg 471, 5211 VK ’s-Hertogenbosch

Prijs:
Gratis, want geluk is niet te koop.

Inschrijven:
www.geluksweekend.nl

WE SCHRIJVEN EEN VOGEL


Vrijdag 23 juni 2017 13.30 – 16.00 uur

Een selectie van gedichten uit de Nederlandse literatuur over vogels is onze inspiratiebron. We gaan op zoek naar vogels die in onze herinneringen rondvliegen of daar ergens in een hoekje zitten. Al schrijvend verzamel en kies je jouw materiaal. Je componeert korte persoonlijke teksten die krassen of kwinkeleren. Luister maar. 

Informatie:


Prijs:
35 euro inclusief materiaal, koffie of thee
inschrijving graag twee weken voor aanvang

Locatie:
stad Utrecht

De tuin ben jij


Mei 2017

‘De tuin ben jij’ – met deze dichtregel van schrijver en bioloog Dick Hillenius gaan we naar buiten als het weer goed is en bij minder goed weer duiken we binnen de tuinboekenkast in. Laat je verrassen door dichters die de schoonheid van bloemen en bomen bezingen. We schrijven op basis van waarneming en herinnering twee teksten, die je graag bewaart.

DIERBARE WOORDEN


April 2017

Woordenlijsten zijn populair en van alle tijden. Een woord kan favoriet zijn vanwege klank, betekenis of herinnering. Een bijzondere lijst vind je in het boek ’Dierbare woorden’ van Cornelis Verhoeven, de filosoof, die in Den Bosch woonde en werkte. In deze workshop verzamel je jouw eigen dierbare woorden. Eén er van krijgt alle ruimte in kort verhaal of een gedicht.

VERBODEN VRUCHTEN


Maart 2017

‘Verboden vruchten’ is het thema van de Boekenweek 2017. In deze workshop kies je die ene verboden vrucht, die je op papier voor het voetlicht wilt brengen. Guilty pleasures vind je op elk terrein: voedsel, muziek, kleding, kunst en natuurlijk literatuur. Leef je in, overdrijf en schrijf een smakelijke anekdote, waarbij het advies ‘schrijven is schrappen’ is inbegrepen.

SCHRIJVEN IS SPROKKELEN


Februari 2017

Zoals je in het bos takken sprokkelt voor een vuur, zo sprokkel je in deze workshop woorden voor een persoonlijke tekst. Dwaal rond in één van de bijzondere afbeeldingen van Quint Buchholz, waarin het boek vaak een fantastische rol speelt. Sprokkel en zet de stappen naar een goed opgebouwd kort verhaal. Tot slot lezen we bij de kachel de verhalen aan elkaar voor.

ALS IK MIJN OGEN TOEDOE …


Januari 2017

Humor is het thema van de Poëzieweek 2017. Jules Deelder schrijft het geschenk en van hem is het gedicht ‘Als ik mijn ogen toedoe / ben ik in Honoloeloe’. Gaan humor en poëzie wel samen? Ontdek het antwoord in deze workshop vol taalplezier. ‘Verlangen’ is de invalshoek. We starten met kinderrijm. Vervolgens schrijven we een tekst vol verlangen en we eindigen met een volwassen verzuchting, waarin een tikje ironie doorklinkt.

PORTRETTEN VAN GROOTOUDERS


Oktober 2016

Het thema van de Kinderboekenweek 2016, Opa’s en Oma’s, is een mooie aanleiding om te schrijven over je eigen grootouders. Trok je met ze op? Ken je ze uit verhalen? Of alleen van een foto? Kies je favoriete oma of opa. In twee schrijfrondes maak je het portret zó dat het voor zichzelf spreekt. We sluiten af met een portrettengalerij.

RONDREIS EN ZELFPORTRET


September 2016

Het gedicht ‘Aardrijkskunde van de mens’ van Gloria Fuertes is voor elk van ons een uitnodiging om als een helikopter boven jezelf te cirkelen. Welke landschappen neem je waar? Wat is er langs de grenzen? En ondergronds? Schrijf een kaart, die zich laat lezen als een verrassend zelfportret. Reis tijdens de grote voorleesronde mee naar continenten waarvan je het bestaan niet vermoedde.

JE NEUS ACHTERNA


Juli 2016

Wat geurt, riekt, ruikt, smeult, stinkt of zweemt daar? Door ter plekke te ruiken en door ons geuren te herinneren, sporen we in deze workshop gemakkelijk verhalen op. De keuze voor een geur en het verhaal dat daarbij hoort is aan jou. Schrijf met een verheerlijkt gezicht of juist met je neus dicht. Tijdens de voorleesronde ruiken we wat we horen. Schrijfervaring is niet nodig, schrijfzin wel.

IN WEINIG WOORDEN VEEL ZEGGEN


Juli 2016

Er zijn dichters die in weinig woorden veel zeggen. Zoals Toon Hermans en Willem Hussem. Of zoals Toyo Shibata die met schrijven begon toen ze al ruim 90 jaar was. Ter inspiratie lezen we hun gedichten. We gaan aan de slag met uitnodigende schrijfopdrachten. Verras jezelf met persoonlijke regels, die zó op een kaartje of bij een foto kunnen. Schrijfervaring is niet nodig, schrijfzin wel.

REISIMPRESSIES


Juni 2016

Duizend indrukken, veel foto’s, nieuwe woorden, een recept, een terugkerende of unieke ervaring; wat blijft er van je reis? In deze workshop gebruik je een souvenir om een tekst te maken, die je graag bewaart. Schrijf in geuren en kleuren en wees opnieuw waar je was.